SFF: Regionalna premijera ukrajinskog filma "Klondike"

Regionalnom premijerom filma "Klondike" ukrajinske rediteljice Maryne Er Gorbach večeras u Narodnom pozorištu Sarajevo nastavljen je takmičarski program-igrani film 28. Sarajevo Film Festivala (SFF).

Pred projekciju ekipa filma prošetala je crvenim tepihom uz simboličnu gestu, noseći ukrajinsku zastavu, te su pozirali prisutnim fotoreporterima i snimateljima.

U filmu "Klondike" glavne uloge igraju Oksana Cherkashyna, Sergey Shadrin i Oleg Shcherbina.

Radnja filma odvija se 2014. godine kada Irka i Tolik, koji očekuju uskoro rođenje djeteta, žive u Donjecku, regiji u istočnoj Ukrajini nedaleko od granice sa Rusijom, oko kojeg su se vodile borbe u prvim danima rata u Donbasu. Njihovo nervozno iščekivanje rođenja prvog djeteta nasilno prekida rastuća napetost usred rušenje aviona MH17 nedaleko od njihovog sela.

Dok Tolikovi prijatelji separatisti očekuju da se on pridruži njihovim naporima, Irkin brat je bijesan jer sumnja da su njih dvoje izdali Ukrajinu. Irka odbija da bude evakuirana čak i nakon što vojska okupira selo i pokušava izmiriti svoga brata i svoga muža tako što ih zamoli da zajedno renoviraju njihovu bombardovanu kuću.

Na ovogodišnjem festivalu koji traje od 12. do 19. avgusta, biće prikazano 230 filmova iz 62 zemlje, za nagrade Srce Sarajeva u takmičarskim programima 28. SFF-a ukupno će se takmičiti 51 film.

federalna.ba/AA

SFF Klondike