Sestra sjevernokorejskog vođe osudila riječi južnokorejskog ministra

Sestra sjevernokorejskog vođe osudila riječi južnokorejskog ministra

Sestra sjevernokorejskog vođe Kim Yong-una i jedna od njegovih najviših savjetnika Kim Yo-jong osudila je danas kao "neodgovorne" riječi južnokorejskog ministra o sposobnosti Južne Koreje da izvede udare na svog susjeda.

Južnokorejski ministar odbrane Suh Wook rekao je u petak da njegova zemlja ima rakete koje imaju kapacitet da udare precizno i brzo bilo koji cilj u Sjevernoj Koreji, u vrijeme kada Pjongjang posljednjih mjeseci izvodi brojne probe balističkih raketa i prijeti nastavkom nuklearnih proba.

"Njegova neodgovorna retorika o 'preventivnim udarima' dodatno je pogoršala međukorejske odnose i vojne tenzije na Korejskom poluotoku, rekla je Kim, a prenijela zvanična novinska agencija KCNA.

"Južna Koreja mogla bi da se suoči sa ozbiljnom prijetnjom izazvanom neodgovornim riječima njenog ministra odbrane" i "treba da ispravi svoj stav ako želi da izbjegne katastrofu", dodala je ona.

I sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Pak Jong-chon rekao da će Pjongjang "bespoštedno usmjeriti svoju vojnu snagu i uništiti velike ciljeve u Seulu" u slučaju napada.

Sjeverna Koreja je 24. marta izvela probu interkontinentalne balističke rakete i time prekinula samonametnut moratorij koji je poštovala od 2017. godine za ovaj tip raketa.

Ta proba, kao i desetak drugih proba naoružanja od januara, utjecale su na podizanje tenzije u regiji uoči preuzimanja dužnosti novog južnokorejskog predsjednika Yoon Suk-yeol, u maju.

Novi predsjednik zalaže se za čvrst stav prema Pjongjangu i nije odbacio mogućnost preventivnih udara protiv Sjeverne Koreje u slučaju sigurnosnih prijetnji za njegovu zemlju.

federalna.ba/Beta-AFP

Sjeverna Koreja Južna Koreja
Pyongyang Sjeverna Koreja Washington Seoul Tokio SAD
0 03.07.2022 08:40
Južna Koreja majmunske boginje
0 22.06.2022 16:42