Sestra ajatolaha Khameneija osudila gušenje protesta širom Irana
(Izvor: Sky News)

Sestra ajatolaha Khameneija osudila gušenje protesta širom Irana

Sestra iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Khameneija osudila je gušenje protesta širom zemlje i pozvala Revolucionarnu gardu, od koje se mnogi plaše, da odloži oružje, navodi se u pismu koje je objavio njen sin koji živi u Francuskoj.

Iran je zahvaćen nemirima od smrti 22-godišnje kurdske Iranke Mahse Amini u policijskom pritvoru 16. septembra i suočava se s trodnevnim općim štrajkom koji je započeo u ponedjeljak.

Badri Hosseini Khamenei, koja živi u Iranu i sestra je ajatolaha Khameneija, kritikovala je klerikalni establišment još od vremena pokojnog utemeljitelja Islamske Republike ajatolaha Ruhollaha Khomeinija do vladavine njenog brata, navodi se u pismu datiranom na "decembar 2022.godine".

- Mislim da je sada prikladno reći da se protivim postupcima svog brata i izražavam saosjećanje sa svim majkama koje žale za zločinima Islamske Republike, od vremena Khomeinija do sadašnje ere despotskog kalifata Alija Khameneija - napisala je ona u pismu koje je u srijedu postavljeno na Twitter postu njenog sina Mahmuda Moradkhanija.

- Revolucionarna garda i plaćenici Alija Khameneija trebaju odložiti oružje što je ranije moguće i pridružiti se narodu prije nego što bude prekasno - navodi se u pismu.

Revolucionarna garda iranska je elitna sila koja je pomogla državi uspostaviti svoje posrednike na Bliskom istoku i upravlja golemim poslovnim carstvom.

U utorak su elitne snage podijelile saopćenje pozivajući pravosuđe da "ne pokazuje milosti prema izgrednicima, nasilnicima i teroristima", u nagovještaju da vlasti nemaju namjeru ublažiti svoje žestoko slamanje nemira.

Portparol iranskog pravosuđa Masoud Setayeshi saopćio je u utorak da je pet osoba optuženih za ubistvo pripadnika milicije Basidž, Rouhollaha Ajamiana, osuđeno na smrt, u presudi na koju se još uvijek mogu žaliti.

U novembru su vlasti uhapsile Khameneijevu aktivističku nećakinju Farideh Moradkhani nakon što je pozvala strane vlade da prekinu sve veze s Teheranom.

Videozapisi koje je na Twitteru podijelio 1500tasvir, post koji ima 385.000 pratilaca i fokusiran je na iranske proteste, prikazuju zatvorene trgovine u trgovačkim ulicama Teherana, Isfahana, Ilama, Kermanshaha, Najafabada, Araka, Babola i Shiraza, gdje su snage sigurnosti prisiljavale trgovce da otvore svoje trgovine.

Reuters nije mogao potvrditi video zapise.

Predsjednik Ebrahim Raisi u međuvremenu je održao govor na Univerzitetu u Teheranu povodom obilježavanja Dana studenata.

Neki studenti ispred glavne dvorane za primanje vikali su "nečasno" i "studenti će umrijeti, ali neće prihvatiti ovu vladu".

Snimak koji je podijelio 1500tasvir prikazao je kako se studenti verbalno sukobljavaju sa snagama sigurnosti u civilu.

Studenti su protestovali na nekoliko univerziteta širom Irana, poput univerziteta Amir Kabir u glavnom gradu, gdje su pozivali na "pad kompletnog režima" i uzvikivali "smrt Khameneiju", sudeći po snimku koji je podijelio 1500tasvir.

U sjeveroistočnom gradu Mashhadu studenti su se okupili ispred univerziteta Ferdowsi i prijetili su im ljudi koji su se vozili u kamionetu koji su ih upozoravali da će biti "pozvani" i da će to loše završiti po njih, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Iran