Šest zaljevskih država upozorava Netflix zbog sadržaja koji krši 'islamske vrijednosti'
(Izvor: NETFLIX / JURASSIC WORLD: CAMP CRETACEOUS)

Šest zaljevskih država upozorava Netflix zbog sadržaja koji krši 'islamske vrijednosti'

Skupina država Perzijskog zaljeva zaprijetila je Netflixu pravnim postupkom ako nastavi emitirati sadržaj koji je "kontradiktoran" islamu, dok su saudijski državni mediji naznačili da je uvredljivi materijal usmjeren na serije koje prikazuju seksualne manjine.

U saopćenju koje su zajednički objavili saudijski medijski regulator i šesteročlano Vijeće za suradnju u Zaljevu (GCC), sa sjedištem u glavnom gradu Saudijske Arabije, Rijadu, nije konkretno identificiran materijal, već se referira samo na sadržaj koji je "u suprotnosti s islamskim i društvenim vrijednostima".

"Platforma je kontaktirana da ukloni ovaj sadržaj, uključujući sadržaj usmjeren na djecu", stoji u saopćenju.

Regionalne vlasti „pratit će usklađenost platforme s direktivama, a u slučaju da se sadržaj koji krši autorska prava nastavi emitirati, poduzet će se potrebne pravne mjere.“

Vijeće za saradnju u Zaljevu uključuje Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate. Iz Netflixa nije bilo neposredne reakcije.

Iako GCC nije konkretno identificirao sadržaj koji se smatra uvredljivim, jedan segment na saudijskom državnom informativnom kanalu Al-Ekhbariya osudio je "filmove i serije za djecu sa scenama koje promoviraju homoseksualnost putem Netflixa".

Odvjetnik je u intervjuu u eteru rekao da su to "vrlo nesretni i bolni isječci za našu djecu, unuke i sljedeće generacije".

Zaseban segment, također na Al-Ekhbariya, prikazao je isječke iz animiranog showa Jurassic World Camp Cretaceous u kojem se dva ženska lika ljube, iako je kanal zamaglio njihova lica.

Kanal je intervjuirao samoproglašenog "porodičnog i obrazovnog savjetnika" koji je rekao da se uvredljivi materijal "uvlači u naše domove" i da se zemlja suočava s "krizom cenzure".

Zaljevske zemlje više su se puta sukobljavale s američkim filmskim distributerima oko sadržaja vezanog uz seksualne manjine, posebno u filmovima.

Ujedinjeni Arapski Emirati u junu su zabranili Disneyev animirani film Lightyear u kojem je prikazan lezbijski poljubac.

Ujedinjeni Arapski Emirati se smatraju jednom od liberalnijih zemalja u regiji Zaljeva, iako se filmovi sa sadržajem za odrasle rutinski režu ili montiraju. Saudijska Arabija, koja je kina otvorila tek 2017., zatražila je u aprilu od Disneya da izbaci "LGBTQ reference" u Marvelovom filmu o superherojima Doktor Strange u „Multiverzumu ludila“.

Disney se nije povinovao zahtjevima i film nije prikazan u kraljevstvu.

U junu su saudijski državni mediji snimili kako dužnosnici otimaju igračke duginih boja i odjevne predmete iz trgovina u glavnom gradu u sklopu suzbijanja homoseksualizma, što je potencijalno kažnjivo djelo u Saudijskoj Arabiji.

Predmeti koji su bili ciljani u racijama uključivali su mašne duginih boja, suknje, šešire i pernice, većina njih očito proizvedena za malu djecu.

federalna.ba/The Guardian

Perzijski zaljev Netflix
Netflix stručnjak za umjetnu inteligenciju
0 28.07.2023 15:31
Pinokio Guillerma del Tora Walt Disney Disneyland Netflix film filmovi
0 14.12.2022 19:59
Harry&Meghan dokumentarac Netflix
0 08.12.2022 15:17