Serwer: Zagreb i Beograd žele da grupna prava prevladaju individualna

Profesor univerziteta Johns Hopkins iz Washingtona Daniel Serwer ocijenio je da Zagreb i Beograd žele da grupna prava i ustavne odredbe koje ih štite, prevladaju nad individualnim pravima, čime bi se osiguralo trajno zadržavanje vlasti za etničke nacionaliste u Bosni i Hercegovini bliske interesima Hrvatske i Srbije.

To je kazao na na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi "Šta Srbija i Hrvatska pokušavaju na Balkanu?" koja je danas održana u Sarajevu.

Serwer kaže da je primarni regionalni faktor Beograd koji pokušava stvoriti ono što sada naziva "srpskim svetom". Tvrdi da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić želi da kontroliše političku sudbinu Srba u susjednim zemljama te da to ne uključuje samo Bosnu i Hercegovinu već i Crnu Goru, kao i Kosovo.

- U Bosni i Hercegovini, Vučić u predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku ima nekoga ko je dijelom opunomoćenik, a dijelom suparnik. Beograd podržava Dodikove napore da odvoji Srbe od sarajevske vlasti. Ali neće htjeti da Dodik ispuni svoju ambiciju proglašenja nezavisnosti - kazao je Serwer.

Naglasio je da bi to Srbiju dovelo u tešku poziciju.

- Ne mogavši priznati Republiku Srpsku iz straha od evropske i američke reakcije, Vučić neće dozvoliti  Dodiku  da nadmaši njegov etnonacionalizam i zatraži pripajanje Republike Srpske Srbiji - kazao je.

Uz to, dodao je, Vučić se sve više približava Dodiku kako se sve više kreće u orbiti Rusije i Kine.

- Sprječavanje uspješnog demokratskog upravljanja u BiH i opstruiranje njenog puta ka Evropi su Vučićev cilj. Dodik dobro služi toj svrsi, sve dok ne prijeđe posljednju milju - kazao je.

Govoreći o Hrvatskoj, Serwer je kazao da cilj Zagreba nije secesija već treći entitet.

- Zagreb želi kontrolirati svu političku zastupljenost Hrvata unutar Bosne i Hercegovine. Ironija je u tome što bosanski Hrvati nisu tražili treći entitet u Daytonu, jer su zaključili bolji rezulat: pola Federacije i jednu trećinu države - dodao je.

Serwer kaže da nisu uspjeli politički iskoristiti tu situaciju te da sada nastoje iskoristiti visokog predstavnika za postizanje svojih maksimalističkih političkih ciljeva.

- Njegove izborne odluke pogodovale su ambicijama Zagreba. On je ignorisao odluke Evropskog suda za ljudska prava koje se suprotstavljaju grupnim pravima, poput Sejdić-Finci i primjera Kovačević - pojasnio je.

Serwer je također kazao da je istovremeno, visoki predstavnik postao persona non grata sa Miloradom Dodikom, suprotstavljajući se Dodikovim naporima da onemogući ovlasti Sarajeva nad Republikom Srpskom.

-  Neuspjeh međunarodne zajednice da efikasno odgovori na taj izazov rizikuje da naruši ulogu Ureda visokog predstavnika  i prekine svaku nadu da on može igrati konstruktivnu ulogu u razbijanju grupnih prava koja muče bosansku politiku - zaključio je profesor Serwer u izlaganju.

federalna.ba/Fena

Krug 99 Daniel Serwer
RTVFBIH Krug 99 Džemal Šabić Nevzeta Koljenović darjan babić
0 18.02.2024 11:55
Krug 99 Rijad Ahmetović Adil Kulenović
0 28.01.2024 12:35
Enis Omerović Krug 99 Federalni radio
0 21.01.2024 21:59