Serijal Portreti – dr.hab.Marinko Zekić Marin, drugi dio

Dr.hab.Marinko Zekić Marin

Livno, 1969. – Poznanj, Poljska, 2018.

Živio u rodnom Livnu, školovao se u Sarajevu i poljskom Poznanju, doktor je humanističkih nauka i doktor habitus. Marinko Zekić doktorirao je naučnim radom „Kulturni identitet bosanskih muslimana, Bošnjaci – najistočniji muslimanski Europljani i najzapadniji autohtoni islamski narod“, a naslov habilitacije je  „Muslimanski odgovor izazovima Okcidenta, islamizacija Zapada ili vesternizacija islamskoga svijeta s posebnim osvrtom na Bosnu i Hercegovinu, bosanskohercegovačke muslimane – Bošnjake“. Habilitacija dr.hab.Zekića je objavljena u Varšavi i proglašena je jednim od najboljih djela iz područja balkanistike. Knjigu je objavila Izdavačka znanstvena kuća 2016.godine, uz pomoć rektora Univerziteta Adam Mickijevič, Fakulteta za poljsku i klasičnu filologije te Instituta za slavensku filologiju, Poznanj, Poljska. Recenzent je bio prof. Danko Šipka.

**

Dr.habitus Marinko Zekić Marin autor je velikog broja objavljenih naučnih radova – pisao je o položaju žena u islamskoj pravnoj i običajnoj teoriji i praksi; o identitetima žene u prostoru doma, u povijesti, kulturi i na putovima emancipacije; o Bosanskoj paradigmi jedinstva u razlikama; o društveno-političkim aspektima suvremene bosanskohercegovačke dijaspore, o Muslimanskoj zajednici u Europi i problemu islamofobije...

**

Dr.habitus Marinko Zekić Marin bio je iskreni i istinski posvećenik i autor poezije. Njegova poezija ostala je u rukopisima i profesorica Zdravka Zekić, Marinkova majka,  posthumno je objavila tri zbirke poezije – „Egzil u egzil“, „Feller“ i „Muzikalije“.

**

U emisiji učestvuju:

  • Profesorica Zdravka Zekić, Majka Marinka Zekića Marina
  • habitus Boguslaw Zielinski - profesor na Fakultetu poljske i klasične filologije; rukovoditelj Instituta za slavensku filologiju na ovom fakultetu pri Univerzitetu Adam Mickijevič u poljskom gradu Poznanju, doktor habitus humanističkih nauka, filolog, sociolog, član Poljske ak.nauka i umjetnosti, ovlašteni prevoditelj za bosanski, srpski i hrvatski jezik; autor više stotina naučnih i publicističkih radova; mentor Marinku Zekiću na njegovoj doktorskoj disertaciji – Kulturni identitet bosanskih muslimana Bošnjaka, koju je Zekić odbranio oktobra 2003. godine.
  • Akademik Enes Karić - Bošnjački teolog i književnik, redovni profesor Tefsira – tumačenja Kur'ana, na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, recenzent i promotor knjige dr.hab.Zekića „Kulturni identitet bosanskih muslimana, Bošnjaci – najistočniji muslimanski Europljani i najzapadniji autohtoni islamski narod“
  • dr.Mirzana Pašić – Kodrić – recenzentica knjiga poezije dr.hab.Marinka Zekića Marina
  • Glumica Pozorišta mladih Sarajevo Belma Lizde – Kurt – govori poeziju Pjesnika Marina iz zbirke „Egzil u egzil“

**

Autorica Serijala Portreti – Selma Dizdar

Ton majstor – Šerkan Cakić

Foto – Selma Dizdar