Senka Marić – Gravitacije

Dobro je čitati ... čitati aktivno i kreativno. U dobro(m) napisanom tekstu uvijek postoji i onaj nenapisani dio. Čitanjem, naša imaginacija konkretizira to nenapisano ili ono što je samo naznačeno. Čitanjem tako djelu učitavamo nova značenja. Zato svako od nas jedno djelo drugačije doživljava.

**

Senka Marić spisateljica je, esejistica, pjesnikinja. Objavila je tri knjige poezije prije negoli će uploviti u kreaciju proznih djela. „Odavde do nigdje“, „To su samo riječi“ i „Do smrti naredne“ – naslovi su knjiga poezije. Viteškinja je poezije za 2013.godinu; te dobitnica Nagrade Zija Dizdarević, 2000.godine. „Kintsugi tijela“ prvi je roman Senke Marić, nastao na nagovor književnika i urednika Faruka Šehića koji je u njenoj poeziji koja progovora o borbi s teškom bolesti, vidio roman. „Kintsugi tijela“ objavila je Izdavačka kuća Buybook, 2018.godine. Za ovaj roman Senka Marić dobila je Nagradu „Meša Selimović“. Roman koji danas čitamo, „Gravitacije“, prvobitno je objavila Izdavačka kuća „Partizanska knjiga“ iz Beograda, a za šesto izdanje Međunarodnog festivala književnosti Bookstan, 2021.godine, roman je objavio i Buybook.

**

Senka Marić o svom romanu „Gravitacije“ – Cijeli je roman, ustvari lirski, vrlo je poetičan. I u ovom romanu se držim svog principa, te poetske niti, prelijevanja poetskog jezika u proznu formu.

**

Riječ kritike – Moglo bi se reći da je ovo djelo Senke Marić književni poduhvat okrenut ka suprotnostima – između Đulse, koja leži i sluša sevdah, i Hibe, koju ne drži mjesto, stoji Mika – raspolućena između potiskivanja, brisanja sebe u nakani da bude supruga i majka. Između čitatelja i teksta stoji odnos u kojem nas autorica vuče sve dublje i sve dalje u besmislene zahtjeve stvarnosti koju žive sve tri junakinje, a iz kojeg se mi želimo otrgnuti jer taj svijet nije strukturiran na način na koji smo to navikli. Ugodna uravnilovka u tekstu se kod Marić ruši pod fragmentima ukrštenih sjećanja na tri žene iz tri generacije jedne porodice – rečenice kojima se opisuju djetinjstvo, udaje, odlasci i smrti uokviruju smisao koji je Srđan Srdić sjajno detektovao u svom tekstu o ovoj knjizi. Mikin život između dvije ženske suprotnosti može postati smislen jedino onoga trenutka kada se ona od njih otrgne i zaživi kao jedinka, izdignuta iznad svih zahtjeva tradicije otvorenog patrijarhata, iznad okoštale ideje o tome kakva bi to žena morala biti – napisala je Ivana Golijanin u listu „Oslobođenje“

**

Riječ kritike - U Gravitacijama Mika prelazi rodno-istorijski put žene. Totalne žene, koja poseže do nižih ženskih grana vlastitog porodicnog stabla, i s kojih se izdiže do apstrakcije idealnog ljubavnog odnosa, datog iz ženske perspektive. Po cenu da ništa nije moguće. Po cenu iluzije. S namerom da izroni, uprkos svemu. – bilježi Srđ­an Srdić, inače urednik romana „Gravitacije“.

Riječ kritike - Nakon iznimno uspješnog romana Kintsugi tijela za koji je dobila nagradu Meša Selimović i u kojem je opisala iskustvo bolnog procesa zacjeljivanja fzickih i emotivnih ožiljaka, Senka Maric napisala je jednako višeslojno djelo koje nam takođe donosi pricu o ženskom iskustvu, samoci i potrazi za smislom. Pišući o odrastanju i sazrijevanju između dvije potpuno drugačije žene, autorica uspijeva ispisati skoro pa univerzalnu istoriju naših pretkinja cija su iskustva determinisala i naše živote. Gravitacije nas podsjećaju kako je malo onoga što možemo sa sigurnošću znati te kako je od svih tereta prošlosti najteži život lišen ljubavi i strasti. - Kristina Ljevak, urednica u Izdavačkoj kući Buybook.

**

Senka Marić o svom romanu „Gravitacije“ – Cijeli je roman, ustvari lirski, vrlo poetičan. I u ovom romanu se držim svog principa, poetske niti, prelijevanja poetskog jezika u proznu formu.

  • Urednica – Selma Dizdar
  • Ton-majstor – Šerkan Cakić
  • Izvor / foto – goodreads.com
Senka Marić Čitamo knjige
Čitamo knjige Almir Imširević
0 26.11.2021 22:44
Čitamo knjige Federalni radio Nedžad Maksumić Treće lice jednine
0 13.11.2021 00:09