Senaidu Begiću potvrđena kazna zatvora od 2 godine i šest mjeseci
(Izvor: Arhiva)

Senaidu Begiću potvrđena kazna zatvora od 2 godine i šest mjeseci

Kantonalni sud u Zenici izrekao je drugostepenu presudu u predmetu protiv Senaida Begića, zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta i bivšeg direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, i drugih, kojom je Begić osuđen na 2,5 godine zatvora. Ova informacija potvrđena je za FTV iz Kantonalnog suda Zenica.
 
Po drugostepenoj presudi Senaidu Begiću se izriče i mjera obavljanja fukncije rukovođenja u državnim organima, javnim preduzećima i javnim ustanovama u trajanju od jedne godine i šest mjeseci od dana pravomoćnosti presude, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u vrijeme trajanja ove mjere.

Podsjećamo prethodno je Općinski sud u Zenici tokom prošle godine izrekao prvostepenu presudu kojom je Begić osuđen na kaznu zatvora u trajanju 4 godine zbog zloupotrebe položaja i prevare u službi. Kako je tada navedeno, u vrijeme  je obnašao funkciju direktora ZZO ZDK od 2012. do 2016. godine nezakonito je zapošljavao, nepropisno vršio refundaciju troškova liječenja u inostranstvu, zloupotrebljavao naknade za troškove prevoza i kupio skupocjeni mobitel koji po odlasku sa funkcije direktora nije razdužio.

Optuženom u ovom predmetu, Omeru Avdakoviću,  Kantonalni sud izrekao je uvjetnu osudu kojom se utvrđuje kazna zatvora u trajanju od 6 mjeseci i istvoremeno se određuje da se kazna neće izvršiti ukoliko optuženi u roku jedne godine ne počini novo krivično djelo.

Senaid Begić je član Glavnog odbora SDP BiH.

federalna.ba/Admir Pripoljac

Senaid Begić presuda