videoprilog Ivane Đurđević-Bajić (Dnevnik 2)

Semberski ratari sastali se s Dodikom – dogovorene mjere

Mjere su u BiH dogovorene, barem kada je riječ o semberskim ratarima. Hoće li biti ispoštovane? Više od 100 ratara Semberije na sastanku sa članom Predsjedništva BiH i predstavnicima resornog ministarstva RS-a kroz otvorenu diskusiju tražilo je rješavanje gorućih problema u agraru. Mnogo toga je obećano. Šta će biti ispunjeno?

Dugo najavljivani susret i rješavanje pitanja otkupne cijene pšenice trebala je biti tema današnjeg sastanka. No, pala je u drugi plan. Do danas ratari su tražili više. Ali više ne. Zašto?

„Dogovor u tri riječi - agrarni budžet za sljedeću godinu dižemo sa 75 miliona na 150, podsticaje za pšenicu na 500 maraka. Mislim da je korektno“, kazao je Boško Radić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije.

Cijena hljebnog žita na području Semberije kreće se od 62 do 64 feninga po kg.

„Prošle je godine cijena bila 36-37 feninga, tačno je da su narasli imputi, povećane su cijene i troškovi proizvodnje za nekih 60%, ali je cijena gotovog proizvoda povećana za 70%, tako da ne možemo govoriti o tome da su proizvođači na gubitku“, naveo je ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede RS-a Boris Pašalić (SNSD).

Kao jedan od gorućih problema ratari su naveli i koncesiju državnog zemljišta.

Direktor Agrarnog fonda Grada Bijeljina Zlatan Lazarević naveo je kako su poljoprivrednici imali zamjerku da plaćaju vrlo visoku arendiju kod fizičkih lica, a da oni koji dobijaju koncesiju imaju vrlo nisku arendiju“.

Dogovorili smo se da izradimo prvi put poslovni pravilnik u okviru ministarstva koji će reagovati na to da bude subvencionisana cijena zakupa kod privatnih imalac zemljipšta i to će biti, vidjećemo koliko, oko 30% da će država moći da stimuliše svakog onog ko ima privatni zakup za obradu“, izjavio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD).

Novi pravilnik na snazi će biti već od jeseni, kada će u novu sjetvenu sezonu ratari ući sa mnogo većim izdvajanjima za poljoprivredu. Predložene su i mjere kako bi se ratarima olakšala predstojeća jesenja sjetva, no o tome će razgovarati na sljedećem ovakvom sastanku zakazanom za septembar.

federalna.ba

Semberija ratari poljoprivrednici Milorad Dodik