Shell se povukao iz ekološki štetnog projekta u Velikoj Britaniji

Shell se povukao iz ekološki štetnog projekta u Velikoj Britaniji

Multinacionalna naftna kompanija Royal Dutch Shell povukla se iz kontroverznog naftnog projekta koji je planiran da se sprovede u blizini škotskih Šetlandskih ostrva, rekavši da kompanija u njemu više nema ekonomskog interesa.

Shell je imao 30 posto udjela u Kambo projektu kome se protive ekološke organizacije navodeći da zbog klimatskih promjena Velika Britanija mora da prestane da pravi nova polja za iskopavanje nafte i gasa.

"Nakon sveobuhvatnog pregleda predloženog razvoja Kamboa, zaključili smo da ekonomski argumenti za ulaganje u ovaj projekat u ovom trenutku nisu dovoljno jaki. Međutim, kontinuirano ulaganje u naftu i gas u Velikoj Britaniji i dalje je ključno za energetsku bezbjednost zemlje", navedeno je u saopštenju iz Shella.

Međutim, škotska kompanija Siccar Point Energy koja je dio projekta i dalje planira da ga nastavi. Oni navode da će projekat zaposliti oko 1.000 ljudi i pomoći tranziciji Velike Britanije ka ekonomiji sa niskom stopom oslobađanja gasova koji doprinose efektu staklene bašte.

federalna.ba/Beta

Shell nafta Škotska