Selaković: Četiri države spremne da povuku priznanje Kosova
(Izvor: AA)

Selaković: Četiri države spremne da povuku priznanje Kosova

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković najavio je danas poslije sjednice Saveta za nacionalnu bezbednost da će Ministarstvo i Vlada Srbije nastaviti sa radom na povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova, nakon što je Priština predala prijavu za članstvo u Vijeću Evrope.

On je novinarima nakon sjednice rekao da je danas predsjedniku Srbije predao četiri diplomatske note država koje su spremne da povuku priznanje Kosova i da će imena država biti objavljena ako bude potrebno.

"Ovim gestom želimo da damo šansu državama Vijeća Evrope da u junu ne pokrenu prijem Kosova u Vijeće Evrope. Pokazujemo i spremnost da do rješenja dolazimo kroz dijalog", rekao je Selaković.

Kako je dodao, imaju informaciju da "najmanje dvije velike države rade na pružanju logističke podrške Prištini za dobijanje novih priznanja i na onemogućavanju povlačenja priznanja".

On je dodao da je prijavom za članstvo u Vijeću Evrope Priština prekršila Vašingtonski sporazum i ukazao da je Vlada SAD-a, kroz saopštenje State departmenta povodom prve godišnjice tog sporazuma, "jasno stavila do znanja da taj sporazum smatra važećim" i pozvala Beograd i Prištinu da se pridržavaju tog sporazuma.

Poslije njegove izjave, novinari nisu mogli da postavljaju pitanja.

Sjednicom Saveta za nacionalnu bezbednost predsjedavao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. Sazvana je nakon što je Kosovo predalo zahtjev za učlanjenje u Vijeće Evrope.

federalna.ba/AA

Srbija Kosovo Vijeće Evrope