Šehić: "Sve je laž, samo pusta laž", otkud im pravo?!

Gost današenj izdanja Rezimea bio je Vehid Šehić, bivši član CIK-a BiH.

Na početku naglašava da izbori moraju biti održani iz više razloga.

"To je obaveza koja proističe iz Ustava BiH, iz Izbornog zakona BiH, da se građanima biračima omogući aktivno i pasivno biračko pravo. Uskraćivanje tog prava je sunovrat i sumrak demokratije, ako mi uopšte demokratiju imamo u BiH."

Pojašnjava da postoji institut odgođenih izbora u Izbornom zakonu BiH.

"Međutim, i kad je pravljen ovaj zakon niko nije ni razmišljao da može doći u pitanje održavanje izbora na dan kada to zakon određuje zato što nema finansijskih sredstava. U zakonu jasno stoji da se na određenim biračkim mjestima ili nekim izbornim jedinicama izbori mogu odgoditi ukoliko na dan redovnih izbora održavanje nije bilo moguće radi više sile. I po pravilu ti odgođeni izbori se održavaju sedam dana nakon redovnih izbora, a najkasnije u roku od 30 dana. Ako bi se koristio taj institut, CIk mora donijeti takvu odluku da u tih 30 dana od 2. oktobra moraju biti održani redovni izbori. Sigurno će u vrlo kratkom roku biti obezbijeđena sva finansijska sredstva i to je obaveza radi građana birača BiH, ne radi političkih usbjekata."

Šehić navodi da je odgovornost na Vijeću ministara jer su oni dužni da donesu odluke i obezbijede sva finansijska sredstva za održavanje izbora.

Na pitanje koje još opcije CIK ima na raspolaganju, odgovara: "Problem je što se sve radi nakon donoenja odluka o održavanju izbora. I to poazuje jedan visok stepen neodgovornosti. Imali su jako mnogo vremena da donesu tu odluku, da se usaglase jedan ovdje je jedan drugi principijelan problem -  s kojim pravom oni koji trenutno rade u zakonodavnoj vlasti "zastupaju interese svojih naroda" osporavaju sredstva građana BiH koja su u budžetu, da tim sredstvima onemogućavaju da oni koriste svoje Ustavom i zakonom zagarantovano pravo. To su sredstva koja su njima data na upravljanje s pažnjom dobrog domaćina, ali oni se ponašaju na jedan sasvim drugačiji način. I ovo je dokaz da njih javni opšti interes građana apsolutno ne interesuje nego ih interesuju njihovi uskostranački interesi koji kao rezultat imaju da mnogi građani napuštaju ovu državu. Jako je teško živjeti u državi gdje ste stalno pod političkim tenzijama, gdje osjećate pravnu nesigurnost. Ljudi traže neko novo mjesto za život gdje će se osjećati daleko jednakopravnijim."

Kaže da nije za neku vrstu prijetnje nego da svako radi svoj posao.

"Tužilaštvo, po svojoj procjeni, mora otvoriti jedan predmet i utvrditi da li ima elemenata krivičnog djela. Među bh. institucijama mora postojati daleko veći stepen povjerenja, a ne da se konfrontiraju jer uvijek tu na kraju građani ispaštaju. Mnoge institucije ne služe građanima BiH i ne služe zaštiti ustavnog poretka BiH nego zaštiti svojih političkih mentora. Ja da sam u Briselu ne bih im nikad dao status kandidata."

Navodi da visoki predstavnik može donijeti određenu odluku.

"Ustav BiH je jasno definisao da izabranim zvaničnicima mandat traje četiri godine. Znači da mandat ovog saziva zakonodavne vlasti ističe četiri godine od dana kad su oni prošli zakletvu i prihvatili mandat. Te četiri godine ističu u novembru. Šta mislite da se ne održe izbor, mi tog trenutka ostajemo bez zakonodavne vlasti. Kad nemate zakonodavnu vlast u jednoj državi onda imate apsolutnu blokadu. Na televiziji vas ubjeđuju da se dobro živi, da ovdje nikad ekonomski jači i jednom sam naručio pjesmu onu sve j elaž, samo pusta laž. Oni moraju biti iskreni prema građanima ove države, oni nas moraju cijeniti kao pojedince, poštivati te neke naše intelektualne sposobnosti, da možemo razumjeti. Oni nas treitraju na jedan nemoralan način, oni u nama samo vide broj i procenat. i ništa drugo. A čovjek, ljudsko biće pretvarati ui procenat je najveći grijeh. Ali mi živimo to. Kad ih slušam pitam se gdje ja živim, da li ja živim u ovoj državi, da li oni razmišljaju da njih slušaju ljudi. I običan čovjek, kojeg oni vrlo često potcjenjuju, i on razumije, jako dobro zna šta je istina, šta je laž. "

Šehić kaže da su izbori za njega borba za slobodu i lično dostojanstvo.

"Ovdje postoje samo Bošnjaci, Srbi, Hrvati i niko više."

Naglašava da očekuje kampanju straha od drugog i drugačijeg.

"Želio bih da svako od nas odoli tom pritisku da smo drugi, drugačiji, nego da smo svi ljudska bića. To je naša zajednička temeljna osnova. Kampanja će biti prljava, uvijek je bila prljava. Biće kampanja prijetnji, ucjena birača. Biće ponovo pokušaja izbornih prevara."

federalna.ba

Vehid Šehić Rezime
Rezime Fadil Novalić
0 17.06.2022 18:56
Vojin Mijatović Rezime
0 16.06.2022 18:47
Hasan Šehović Rezime dijaspora
0 15.06.2022 18:57
Rezime Dženan Đonlagić
0 14.06.2022 18:56