videoprilog Mirne Ždralović (Dnevnik 2)

Šehić ne sumnja da je bilo izbornih krađa - one nisu ništa novo

Prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije BiH, u utrci za predsjednika RS-a Milorad Dodik je u vodstvu nad Jelenom Trivić. Ipak, opozcija ne odustaje. Tvrde kako su glasovi građana pokradeni i sada zahtijevaju ponovno brojanje glasova te eventualno ponavljanje izbora za entitetskog predsjednika.

Predstavnici dosadašnje, a izgledno je, i buduće opozicije RS-a u Centralnu izbornu komisiju BiH donijeli su zahtjeve za ponovno brojanje glasova kada je riječ o izboru za predsjednika Republike Srpske. Svoj zahtjev potkrijepili su i brojnim dokazima o eventualnim izbornim krađama.

PDP i SDS zatražili novo brojanjem glasova za nivo predsjednika RS-a

Predstavnici Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP), Mirko Šarović, Branislav Borenović i Jelena Trivić predali su danas Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK) zahtjev za novo brijenje glasova i poništavanje izbora za predsjednika Republike Srpske. ...

Kažu da su im u Centralnoj izbornoj komisiji BiH rekli da je njihov zahtjev protokolisan, ali mnogi su postavili pitanje je li rano prije konačnih rezultata ulagati ikakve zahtjeve. Iz Centralne izborne komisije BiH nismo uspjeli dobiti odgovor. Njihov bivši član Vehid Šehić kaže da nakon objave rezultata CIK BiH daje rok za žalbe i da tada opozicija ima priliku priložiti svoje dokaze.

Šehić napominje kako ne sumnja da je bilo izbornih krađa te da one nisu ništa novo. Ipak, Šarović i Borenović kažu da ne misle da su uranili sa reakcijom te da će nastavljati i narednih dana dopunjavati dokaze. Već su podnijeli i nekoliko krivičnih prijava – zbog Doboja. Kažu da ne namjeravaju stati.

U Policijskoj upravi Gradiška saopćili su da preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti da bi utvrdili postoje li određene nepravilnosti u toku izbornog procesa na navedenom glasačkom mjestu, a sam predsjednik biračkog odbora u Krajišniku Stevan Gutić priznao je kalkulacije u bilježenju glasova, pravdajući ih umorom.

SDS i PDP kažu da će borbu za pravdu nastaviti konstantnim dostavljanjem dokaza i da će ustrajati na ponovnom brojanju i eventualnom ponavljanju izbora za ovaj nivo vlasti. Za sutra su u Banjoj Luci najavili mirne proteste, a cilj im je,kako su naveli, na miran i dostojanstven način ukazati da RS teba imati pošten izborni proces.

federalna.ba

Vehid Šehić CIK BiH SIP BiH Mirko Šarović Branislav Borenović Jelena Trivić
Jelena Trivić Medresa "Reis Ibrahim ef. Maglajlić“
0 18.05.2024 14:12
CIK BiH SIP BiH Mostar skeneri
0 18.05.2024 12:15
Branislav Borenović Izborni zakon Izborni zakon BiH
0 14.05.2024 19:15
Harun Išerić Vehid Šehić
0 08.05.2024 21:25