videoprilog Adise Šehić (Dnevnik 2)

Šehić: Dežura tužilaca je motiv više građanima da izađu na izbore

Nije izostala reakcija iz entiteta Republika Srpska nakon najave iz Tužilaštva BiH da će na dan izbora tužioci dežurati u regionalnim centrima Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine. Kažu da je to ulijevanje straha. Međutim, komunikacijska strategija transparentnosti provođenja izbornog procesa je nešto na čemu je Tužilaštvo BiH počelo raditi još u maju. Za krivična djela izbornih prevara predviđene su kazne zatvora od tri do pet godina.

Angažiranje tužilaca na izbornim biralištima bi trebalo osigurati transparentniji izborni ciklus, ali i ubrzati institucionalne postupke u slučaju da budu evidentirana krivična djela, rekao je vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanko Kajganić. Krivični zakoni u BiH jasno određuju nadležnost Tužilaštva u slučajevima krivičnih djela - izbornih prevara, a koje se odnose na Predsjedništvo i Parlamentarnu skupštinu BiH. Što u praksi znači sljedeće:

“Kada se desi hipotetički prijava da se u Brčkom ili bilo gdje počinilo krivično djelo koje je iz nadležnosti odgovarajućeg Tužilaštva BiH, na lice mjesta će izaći izaći tužilac da se obezbijede dokazi, a nadležnost za procesiranje takve vrste krivičnih djela je na Tužilaštvu BiH”, kazao je Milanko Kajganić, v.d. glavnog tužioca BiH.

Plan je da tužioci budu raspoređeni u regionalnim centrima SIPA-e u četiri grada - Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli. U drugim gradovima će biti angažirani tužioci okružnih, odnosno kantonalnih tužilaštava. Građanima ova odluka može biti motiv više da izađu na izbore, smatra Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije pod lupom: “Ovo će u prvom redu preventivno djelovati. Ja bih želio da oni nemaju posla, da konačno izbori budu pošteni i slobodni. Ali živimo u državi gdje je vanredno stanje kad su izbori i to produktovano od pojedinih stranaka i uvijek sam bio za to jer se moraju prosto uključiti sve institucije ove države”.

Intenzivnije uključivanje dalo je rezultate, barem kada govorimo o predizbornoj kampanji, dodaje Šehić. Prema nezvaničnim podacima, Centralna izborna komisija BiH je od 1. septembra zaprimila 96 prijava za preuranjenu, ali i nedozvoljenu plaćenu predizbornu kampanju, izrečeno je 16 kazni u iznosu od 36 hiljada maraka. Pitali smo CIK da provjerimo ove informacije, ali nije bilo odgovora. Zvanično, Koalicija pod lupom evidentirala je skoro 150 slučajeva kršenja predizborne kampanje.

“To pokazuje moralni i etički katakter pojedinih politčkih stranaka. U nekim državama krivična djela koja se tiču izbornog zakonodavstva su jedna od najtežih krivičnih djela jer falsifikovati izbornu volju građana je apsolutno neprihvatljivo”, ističe Šehić.

Neprihvatljivo je da volja građana ne bude u ponoć 3. oktobra vidljiva. Zbog toga građani moraju biti i posmatrači i na taj način doprinijeti transparentnom izbornom procesu. Onda možemo računati na potpunu efikasnost institucija, zaključuje Šehić.

federalna.ba

 

izbori Vehid Šehić
izbori Izborni zakon BiH Izborni zakon RS Christian Schmidt Milorad Dodik
0 18.05.2024 18:08
Mostar NiP skeneri izbori
0 18.05.2024 17:39
izbori bojkot Izborni zakon Izborni zakon BiH
0 17.05.2024 20:09
izbori Mreža
0 14.05.2024 20:51