Šehabović: Zbog finansijske situacije malo se radi na formiranju novih zbirki
(Izvor: Fena)

Šehabović: Zbog finansijske situacije malo se radi na formiranju novih zbirki

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH prošlu godinu započeo je završetkom obnove muzejskog depoa, za šta smo sredstva dobili od njemačkog Saveznog ministarstva vanjskih poslova, uz pomoć Geothe instituta. U posljednjoj fazi ovaj vrijedan projekt podržalo je i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo - kazala je u razgovoru za Fenu direktorica Muzeja Šejla Šehabović, rezimirajući rad te institucije u prošloj godini.

Šehabović je navela da je izložbom i publikacijom "Vrijeme je naše. Ono će biti naš jedini saveznik" obilježena godišnjica smrti Izeta Sarajlića. Autorica izložbe i kataloga u kojem je objavljena prepiska Izeta Sarajlića je muzejska savjetnica Tamara Sarajlić-Slavnić.

" Poljska ambasada u BiH omogućila nam je jednu važnu saradnju u prošloj godini - imali smo na gostovanju istraživačicu Magdalenu Olewniczak, a ta saradnja rezultirala je njenom izložbom "Između Sarajeva i Varšave nije čak ni korak" i dvojezičnom publikacijom o prevodima bosanskih pisaca na poljski. U julu je naša kustosica  muzejska savjetnica Amina Abdičević dovršila izložbu "Partitura života" - posvećenu kompozitoru i pijanisti Branku Grkoviću"- kazala je Šehabović.

Direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH podsjeća da je tokom prošle godine viša kustosica Đana Kukić imala nekoliko važnih projekata: obilježavanje godišnjice smrti Ahmeda Muradbegovića i izložbu posvećenu Safetu Isoviću. U novembru, u saradnji sa Antimuzejem iz Zagreba, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti realizovao je izložbu "Obećano ostrvo" - na kojoj su po prvi put izloženi neobjavljeni tekstovi Tina Ujevića, nastali u periodu od 1930. do 1937., kada je taj istaknuti pjesnik živio u Sarajevu.

Jedan od značajnijih uspjeha Muzeja je da je Monografija "Scenografija: Prostor za snove" Marijele Margit Hašimbegović nagrađena kao najbolja u oblasti umjetnosti i arhitekture.

" Među važnijim muzejskim poduhvatima u prošlog godini treba napomenuti i prvo izdanje edicije Dokumentarna građa, autorice Đane Kukić - radi se o publikaciji koja donosi kompletan popis zbirke Isaka Samokovlije, čime predstavljamo naše digitalizirane zbirke. Ostvarili smo i nekoliko gostovanja i važnih saradnji sa književnim manifestacijama u BiH" - podvukla je Šehabović.

Kao najvažniji poduhvat koji je započet na kraju 2022. izdvojila je formiranje zbirke Karim Zaimović.

"Uz pomoć naše saradnice Ifete Lihić, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva uspjeli smo sklopiti sa porodicom Zaimović ugovor o otkupu građe. Trenutno radimo na digitalizaciji i velikoj izložbi o Karimu Zaimoviću, koja će biti producirana u ovoj godini" - najavila je direktorica.

Ona je ocijenila da je riječ o velikom koraku za Muzej, jer godinama zbog finansijske situacije ovise  o poklonima da bi formirali nove zbirke.

"Zbog toga je jako malo u posljednjim desetljećima urađeno na formiranju novih zbirki, jer pored najbolje volje i zalaganja ne možemo nabavljati novu građu isključivo dobrom voljom darovatelja. Osnov i misija svih muzeja na svijetu je zaštita građe i osiguravanje pristupa građi. Sve što radimo radimo u tom cilju. Vjerujemo, jer je interesovanje za naš rad veliko, da ćemo uspjeti u našoj misiji "- podvukla je direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti.

Govoreći o planovima za tekuću godinu, ona navodi da je u planu nastavak rada na pristupu građe digitalizacijom većeg broja važnih zbirki.

"Također, nećemo zanemariti ni redovne muzejske programe. I dalje nam ostaje problem neriješenog statusa i možda još veći problem koji nam pravi činjenica da projektna sredstva u našoj zemlji mogu biti dodijeljena isključivo na period od jedne godine. Baštinske institucije tako ne funkcioniraju, tako da nam suviše vremena i energije oduzima administracija. To bi vrijeme mnogo korisnije za naše društvo bilo utrošeno ukoliko bismo ga posvetili našem stručnom radu" - zaključila je u razgovoru za Fenu direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Šejla Šehabović.             

federalna.ba/Fena

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH
Jurislav Korenić Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Kamerni teatar 55
0 05.03.2024 21:19
Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH
0 26.01.2024 20:30
Karim Zaimović Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH
0 23.08.2023 21:33
stećci Stećci- svjetska baština UNESCO-a galerija MAK Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH HKD Napredak
0 03.05.2023 22:15
izložba fotografija Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Sarajevska zima Jean-Claude Hattere Šejla Šehabović
0 14.02.2023 19:12
Tin Ujević Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine Obećano ostrvo Sarajevo Domagoj Margetić
0 13.11.2022 13:25