Šefovi ruske i američke vojske razgovarali telefonom
(Izvor: AA/Arhiv)

Šefovi ruske i američke vojske razgovarali telefonom

Najviši vojni zvaničnici SAD-a i Rusije razgovarali su danas telefonom, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je navelo da je komandant ruskih združenih snaga general Valerij Gerasimov razgovarao sa svojim američkim kolegom komandantom američkih združenih snaga generalom Markom Milleyjem "o aktuelnim pitanjima koja se odnose na međunarodnu bezbjednost", bez davanja dodatnih detalja.

Posljednjih dana SAD, NATO i Evropska unija stalno izražavaju zabrinutost zbog kretanja ruskih trupa oko Ukrajine, gdje od 2014. godine traje sukob ukrajinskih snaga i proruskih separatista na istoku zemlje.

Moskva demantuje da ima bilo kakve ratoborne namjere i prebacuje odgovornost na Zapad kod koga je Kijev izraziio namjeru da kupi dodatno "defanzivno" oružje.

Gerasimov i Milley su se sastali u septembru u Finskoj gdje su, prema navodima Moskve razgovarali o sprečavanju vojnih incidenata između svoje dvije zemlje, dva geopolitička rivala.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je juče da se razgovara o skorom "kontaktu" između predsjednika Vladimira Putina i Joea Bidena, ali je dodao da se još razmatra datum susreta i drugi parametri.

Svakako će Ukrajina biti jedna od tema koja će biti pokrenuta tokom tog mogućeg susreta, rekao je Lavrov.

federalna.ba/Beta-AFP

SAD Rusija