Šefica UNICEF-a u Gazi: Situacija je poražavajuća, zaustavite ovaj užas
(Izvor: X)

Šefica UNICEF-a u Gazi: Situacija je poražavajuća, zaustavite ovaj užas

Izvršna direktorica UNICEF-a Catherine Russell nazvala je u srijedu situaciju u Pojasu Gaze "poražavajućom" nakon posjete blokiranoj palestinskoj enklavi koja je sedmicama pod nemilosrdnim izraelskim napadima.

“Danas sam posjetila Pojas Gaze kako bih se sastala sa djecom, njihovim porodicama i osobljem UNICEF-a. Ono što sam vidjela i čula bilo je poražavajuće. Pretrpjeli su višestruko bombardovanje, gubitak i raseljavanje. Unutar pojasa nema sigurnog mjesta za milion djece u Gazi", rekla je Russell.

Zvaničnica UN-a podsjetila je da je više od 4.600 djece ubijeno, a skoro 9.000 povrijeđeno u Pojasu Gaze.

"Mnoga djeca su nestala i vjeruje se da su zakopana pod ruševinama srušenih zgrada i kuća, što je tragična posljedica upotrebe eksplozivnog oružja u naseljenim područjima. Novorođene bebe kojima je potrebna posebna njega umrle su u jednoj od bolnica u Gazi jer su ponestajale električne i medicinske zalihe, a nasilje se nastavlja s neselektivnim učinkom", dodala je Russell.

Šefica UNICEF-a pozvala je strane u sukobu u Gazi da "zaustave ovaj užas".

“Još jednom pozivam sve strane da osiguraju zaštitu i pomoć djeci, u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom. Samo strane u sukobu mogu istinski zaustaviti ovaj užas. Također pozivam strane da provedu hitan humanitarni prekid vatre, da sigurno oslobode svu otetu i zatočenu djecu i da osiguraju humanitarnim akterima siguran, neprekidan i nesmetan pristup onima kojima je potreban čitav niz zaliha i usluga spasavanja života”, rekla je Russell.

federalna.ba/AA

UNICEF Catherine Russell Gaza