Šefica MMF-a pozvala Kinu da ublaži strategiju borbe protiv koronavirusa
(Izvor: EPA-EFE/JACK TAYLOR)

Šefica MMF-a pozvala Kinu da ublaži strategiju borbe protiv koronavirusa

Generalna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva je danas u Berlinu izjavila da je vrijeme da Kina prestane da sporovodi strategiju masovnog zatvaranja stanovništva radi sprječavanja širenja koronavirusa.

Georgieva je u intervjuu za AP pozvala Kinu na "ponovno podešavanje" strategije "nula covida" kojom se izoluje svaki slučaj infekcije virusom jer ta strategija "utiče na ljude i na ekonomiju".

Promjena kineske strategije protiv koronavirusa bi ublažila posljedice po svjetsku ekonomiju koja se već bori s visokom inflacijom, energetskom krizom i poremećenim snabdijevanjem hranom. Mada su vlasti Kine poslije protesta u nekoliko gradova ukinule neka ograničenja, nisu ni nagovijestile da će odustati od strategije zbog koje su milioni stanovnika mjesecima bili zatvoreni po kućama.

"Vidimo koliko je važno da odustanemo od masovnog karantina. Mjere obuzdavanja širenja koronavirusa ne treba da imaju značajnije ekonomske troškove", rekla je Georgieva.

Georgieva je također pozvala Kinu da razmotri politiku vakcinacije i fokusira se na vakcinaciju "najugroženijih ljudi" jer je niska stopa vakcinacije starijih glavni razlog što je Peking pribjegao karantinu, dok je pojava opasnijih sojeva povećala pritisak na vlasti da zaustave širenje virusa.

Masovno zatvaranje je usporilo sve: od putovanja do maloprodaje u drugoj po veličini ekonomiji na svijetu.

MMF je očekivao da će kineska ekonomija ove godine porasti samo 3,2 posto, što je ispod globalnog prosjeka za ovu godinu.

Komunistička partija je preduzela korake u pravcu koji preporučuje Georgieva, prelaskom na izolaciju zgrada ili naselja sa gdje su otkrivene infekcije, umjesto izolacije cijelih gradova, i napravila druge promjene za koje kaže da imaju za cilj smanjenje trpljenja ljudi i ekonomskih troškova, ali porast broja infekcija u oktobru je podstakao kineske vlasti da uvedu karantin i druga ograničenja koja stanovnici smatraju ekstremnim.

federalna.ba/Beta

MMF Kristalina Georgieva koronavirus