Šef UN: Aneksijama nije mjesto u savremenom svijetu
(Izvor: Arhiv)

Šef UN: Aneksijama nije mjesto u savremenom svijetu

Ruska aneksija ukrajinskih oblasti koja treba danas da se finalizuje "nema mjesta u savremenom svijetu", rekao je danas generalni sekretar UN Antonio Gutereš u obraćanju novinarima.

"Svaka odluka o aneksiji ukrajinskih oblasti Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje neće imati nikakvu pravnu vrijednosti i zaslužuje da bude osuđena", rekao je Gutereš.

"To se protivi svemu što međunarodna zajednica treba da predstavlja. To je protivno ciljevima i principima Ujedinjenih nacija. To je jedna opasna eskalacija. To nema mjesta u savremenom svijetu. To ne treba da bude prihvaćeno", rekao je generalni sekretar UN.

On je rekao da svaka ruska odluka da nastavi u tom smjeru još više dovodi u opasnost izglede za mir, da će se time produžiti "dramatičan uticaj na svjetsku privredu" posebno na zemlje u razvoju, i da će to predstavljati prepreku za sposobnust UN da isporuči hitnu pomoć Ukrajini i drugdje.

"Krajnje je vrijeme za udaljavanje od provalije", rekao je on.

SAD i Albanija spremaju rezoluciju koja će osuditi "referendume" održane u Ukrajini koje je Zapad nazvao parodijom. Tekst će prvo biti podnijet Savjetu bezbjednosti UN gdje će sigurno biti blokiran ruskim vetom, a zatim će biti podnijet Generalnoj skupštini UN gdje ni jedna od 193 zemalja članica nema veto.

Portparol Kremlja najavio je da će ceremonijalno potpisivanje ugovora o pristupanju Donjecke i Luganske republike, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti Rusiji biti održana danas u Kremlju u prisustvu ruskog predsjednika Vladimira Putina.

federalna.ba/Beta

Antonio Gutteres
Sergej Lavrov Antonio Gutteres
0 15.11.2022 10:57
klimatski samit Antonio Gutteres
0 07.11.2022 14:08
Antonio Gutteres globalno otopljenje
0 03.11.2022 15:59
Antonio Gutteres klimatske promjene
0 03.10.2022 21:51