Šef policije u Uvaldeu poslan na dopust
(Izvor: Reuters)

Šef policije u Uvaldeu poslan na dopust

Šef policije okruga optužen da nije reagovao na vrijeme na smrtonosnu pucnjavu u kojoj je život izgubilo 19-ero djece i dvoje učitelja u Uvaldeu u Teksasu poslan je na dopust.

Pedro "Pete" Arredondo, šef policijskih snaga školskog okruga, okrivljen je za odgodu provođenja zakona u suočavanju s napadačem.

Braneći svoje postupke, 50-godišnjak je rekao da nije mislio da je u vrijeme pucnjave on bio zadužen za davanje naredbi.

Gnjev javnosti porastao je kako se pojavljuju više detalja o napadu koji se desio 24. maja.

Državni zastupnici istražuju zašto je policija čekala više od sat vremena ispred učionice osnovne škole Robb u kojoj se napadač zabarikadirao prije nego što je policijski tim ušao.

Načelnik školskog okruga Hal Harrell rekao je u srijedu da je Arredonda odmah poslao na administrativni dopust, navodeći "nedostatak jasnih informacija i nije upoznat kada će dobiti rezultate istrage", javlja BBC.

Rekao je da je prvobitno planirao "pričekati dok se istraga ne završi prije donošenja ovakvih odluka", ali "još uvijek nema pojedinosti" o tome šta je istraga otkrila.

Šef policije Arredondo u intervjuu za Texas Tribune ranije ovog mjeseca rekao je da je "preuzeo ulogu odgovorne osobe na licu mjesta" tokom napada i pretpostavio da je drugi dužnosnik preuzeo kontrolu nad širim odgovorom.

Rekao je da policajci na mjestu događaja nisu mogli pronaći ključ za otključavanje vrata učionice sve do 77 minuta nakon početka napada.

Međutim, šef javne sigurnosti u Texasu Steven McCraw rekao je u utorak da vrata nisu bila zaključana i da nema dokaza da su ih policajci pokušali otvoriti.

McCraw je svjedočio na saslušanju u državnom Senatu da je na mjestu događaja bilo dovoljno policije da zaustavi napadača tri minute nakon što je ušao u zgradu.

federalna.ba/Fena

Uvalde šef policije