Šef Misije OSCE-a u BiH u posjeti Banjoj Luci

Šef Misije OSCE-a u BiH u posjeti Banjoj Luci

Ambasador Brian Aggeler, šef Misije OSCE-a u BiH, posjetio je danas Banju Luku i održao sastanke sa nekoliko sagovornika.

Posjeta ambasadora Aggelera bila je dragocjena prilika da se predstavnicima medija, aktivistima za ljudska prava i njihovim pravnim zastupnicima pruži podrška. On je tokom posjete ponudio pomoć Misije u pogledu njihove sigurnosti i napomenuo da će Misija učiniti sve da podrži osnovne slobode u Republici Srpskoj (RS). U svjetlu nedavnih napada u gradu, ovo je posebno važno, saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.

U Narodnoj skupštini RS, ambasador Aggeler je sa klubovima političkih partija razgovarao o predloženim izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika (KZ), preporučivši vlastima RS da se uzdrže od njihovog usvajanja.

Naglasio je i da se Misija OSCE-a u BiH oštro protivi usvajanju bilo kakvog zakona koji ograničava građanski prostor povodom najavljenog Zakona o stranim agentima.

Tokom ovih sastanaka, ambasador Aggeler je napomenuo da predstavnica OSCE-a za slobodu medija ohrabruje sve države članice da u potpunosti dekriminalizuju klevetu.

- Pokušaji kriminalizacije klevete u jednom dijelu BiH negativno utiču na uživanje osnovnih sloboda i ograničavaju prostor za efikasno civilno društvo - dodao je.

Osvrćući se na aktuelnu zakonsku regulativu RS koja reguliše zaštitu od klevete, on je istakao da je savršeno adekvatna za rješavanje potencijalnih pitanja klevete i uvreda bez potrebe za uvođenjem posebnog zakonskog akta, navodi se u saopćenju. 

federalna.ba/Fena

šef Misije OSCE-a Banja Luka posjeta
Banja Luka KPZ mrtav osumnjičeni
0 05.06.2023 11:37
Banja Luka hapšenje
0 04.06.2023 13:08
Ljubiša Petrović Banja Luka Bijeljina
0 03.06.2023 20:13
studentska inicijativa Zenica Banja Luka Maslovare Bistričak
0 16.05.2023 20:03