Šef francuske diplomatije razjašnjava Macronovu izjavu o slanju vojnika u Ukrajinu
(Izvor: EPA-EFE/YOAN VALAT / POOL)

Šef francuske diplomatije razjašnjava Macronovu izjavu o slanju vojnika u Ukrajinu

Francuski ministar vanjskih poslova u utorak je pokušao razjasniti komentare predsjednika Emmanuela Macrona da bi Pariz mogao poslati trupe u Ukrajinu za posebne potrebe, ali ne i za borbu u ratu protiv Rusije.

- Moramo razmotriti nove akcije za podršku Ukrajini. One moraju odgovoriti na vrlo specifične potrebe, posebno mislim na uklanjanje mina, kibernetsku odbranu, proizvodnju oružja na licu mjesta, na ukrajinskoj teritoriji - kazao je Stephane Sejourne poslanicima.

- Neke od njihovih akcija mogle bi zahtijevati prisustvo na ukrajinskoj teritoriji, bez prelaska praga borbi. Ništa ne treba isključiti. To je bio i ostao stav predsjednika Republike – dodao je.

Macron u ponedjeljak nije isključio da evropske zemlje pošalju vojnike u Ukrajinu, ali je upozorio da u ovoj fazi nema konsenzusa jer su se saveznici složili da se više trude da municiju brže dovezu do Kijeva.

Francuske diplomate tvrde da je Macronova ideja bila da podstakne debatu o tom pitanju, ali nije bilo konkretnih planova u tom pravcu.

To je izazvalo niz odgovora saveznika koji tvrde kako nemaju namjeru da šalju vojnike u Ukrajinu, prenosi AFP.

federalna.ba/Fena

Emmanuel Macron