Šef Delegacije Evropske unije u posjeti Banja Luci i Prnjavoru
(Izvor: Fena/Amer Kajmović)

Šef Delegacije Evropske unije u posjeti Banja Luci i Prnjavoru

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler posjetit će danas i sutra Banja Luku i Prnjavor.

Tokom ove dvodnevne posjete, ambasador Sattler će posjetiti Agenciju za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) u Banjoj Luci te održati pres-konferencijiu o temi digitalna transformacija u BiH zajedno sa direktorom Agencije Almirom Badnjevićem i ministrom komunikacija i prometa BiH Edinom Fortom.

Ambasador Sattler će posjetiti Centar za personalizaciju dokumenata i tom prilikom direktoru Badnjeviću zvanično uručiti sedam terenskih vozila koje je donirala Evropska unija kako bi podržala aktivnosti Agencije na terenu. 

Od 2015. godine, Evropska unija je izdvojila više od 10 miliona eura za jačanje kapaciteta IDDEEA koja uključuje i nabavku opreme za nadzor i kvalitetu kontrole, nabavku servera, IT opreme, vozila i druge specijalizovane opreme. 

U Banja Luci će ambasador Sattler posjetiti i Upravu za indirektno/neizravno oporezivanje BiH (UINO) i tom prilikom najaviti novi projekat koji finansira Evropska unija s ciljem jačanja kapaciteta UINO.

Evropska unija kontinuirano podržava rad UINO, a novi projekt u vrijednosti milion eura podržaće rad Uprave u primjenjivanju najboljih praksi i zakonodavstva o indirektnom oporezivanju u skladu sa standardima EU.

Projekt će pružiti podršku cjelokupnoj poslovnoj zajednici u BiH s ciljem nastavka prakse prelaska na bezpapirno poslovanje i potpuno elektronsko okruženje.

U Prnjavoru će ambasador Sattler zvanično otvoriti prostorije Osnovnog suda koje je obnovila Evropska unija.

Obnova Osnovnog suda u Prnjavoru dio je šire podrške Evropske unije za saniranje zgrada sudova i tužilaštava, a do sada je Evropska unija finansirala obnovu i izgradnju 32 pravosudne institucije u 17 gradova širom BiH.

U sklopu ove dvodnevne posjete ambasador Sattler će se sastati i s predstavnicima vlasti u Banjaluci i Prnjavoru, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH. 

federalna.ba/Fena

Johann Sattler EU Banja Luka Prnjavor
Memorijalni centar Srebrenica Banja Luka sankcije
0 19.04.2024 13:41
Banja Luka Banjaluka
0 18.04.2024 20:27
Banjaluka Banja Luka
0 18.04.2024 18:03
Luigi Soreca Delegacija EU u BiH Johann Sattler
0 16.04.2024 21:14
Johann Sattler
0 15.04.2024 16:31