Šef britanske diplomatije Cleverly u posjeti Bliskom istoku upozorit će na iransku prijetnju
(Izvor: Fena/Arhiv)

Šef britanske diplomatije Cleverly u posjeti Bliskom istoku upozorit će na iransku prijetnju

Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly otputovat će ove sedmice u Izrael i na palestinske teritorije, gdje će se zalagati za obnavljanje dijaloga o dvodržavnom rješenju i obavezati se na rješavanje prijetnji regionalnoj sigurnosti, uključujući i iranske.

Tokom posjete koja počinje u ponedjeljak, Cleverly će razgovarati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i palestinskim premijerom Mohammedom Shtayyehom.

U obraćanju na međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji u utorak, Cleverly će govoriti o sigurnosnim izazovima s kojima se suočavaju Izrael i palestinske teritorije, kao i o značaju dvodržavnog rješenja

On će optužiti Iran da "omogućuje terorizam" kroz podršku militantnim grupama Hamas i Palestinski islamski džihad, navodi se u saopćenju.

- Velika Britanija i Izrael blisko sarađuju kako bi zaštitili naše ljude - kazao je Cleverly uoči putovanja.

Obećao je da će “obnoviti naše blisko sigurnosno partnerstvo, suočeno s neprihvatljivim prijetnjama iranskog režima".

Također će razgovarati s izraelskim ministrom vanjskih poslova Elijem Cohenom i prisustvovati demonstraciji izraelskog vojnog raketnog sistema "Čelična kupola".

Tokom obilaska palestinskih teritorija, Cleverly će posjetiti izbjeglički logor Jalazone na Zapadnoj obali kako bi vidio stanje s palestinskim izbjeglicama.

Nasilje na Zapadnoj obali pogoršalo se tokom prošle godine čestim izraelskim racijama i palestinskim uličnim napadima.

Izgledi za oživljavanje mirovnih pregovora uz američko posredovanje koji imaju za cilj uspostavu palestinske države na Zapadnoj obali, Gazi i u istočnom Jerusalemu još su slabi skoro deceniju nakon njihovog kolapsa.

Palestinci imaju ograničenu samoupravu na Zapadnoj obali, i dalje su podijeljeni između administracije koju podržava Zapad i naoružanih islamista Hamasa koji odbijaju koegzistenciju s Izraelom. Mnogi u aktuelnoj izraelskoj vladi odbacuju palestinsku državnost, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Izrael James Cleverly
Izrael Gaza Hamas Benjamin Netanyahu
0 07.12.2023 21:31
SAD Pojas Gaze Gaza Izrael
0 06.12.2023 22:21
Izrael Palestinci bolnica Aksa mrtvi ranjeni
0 06.12.2023 13:21
Velika Britanija Izrael humanitarna pauza Gaza
0 06.12.2023 09:32