videoprilog Berine Pašalić (Federacija danas)

Sedamdeseti rođendan Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

Bosansko narodno pozorište Zenica obilježava 70 godina od  prvog igranja predstava za djecu i mlade. 25. januar slavi se kao rođendan Dječije, omladinske i lutkarske scene kroz koju je, do sada, prošlo više hiljada polaznika - djece i mladih. 

Adna Hasanić mlada je glumica Bosanskog narodnog pozorišta koja je glumački put započela na Dječijoj, omladinskoj i lutkarskoj sceni. Desetogodišnje iskustvo donijelo joj je mnoštvo predstava za djecu, mlade, ali i odrasle, i prije završetka Akademije scenskih umjetnosti u Tuzli. 

"Mislim da je to jedno, nekako, najljepše moguće djetinjstvo koje sam mogla provesti zato što Dječija scena zapravo odgaja", kaže ona.

Ova scena dosad je producirala više od dvije stotine predstava te nekoliko hiljada repriznih izvođenja koje s radošću ispraćaju najmlađi, ali i stariji članovi društva. Sedamdeseti rođendan obilježen je izvođenjem predstava „Talas hladnog vremena“ i „Most“, a večeras će biti izvedena i lutkarska predstava Pozorišta mladih iz Sarajeva „Tobija“.

Posebno važna je i nova produkcija, istekao je za FTV Miroljub Mijatović, direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica: "Danas počinjemo sa pripremom naše nove lutkarske predstave, koja je jako lijepog naziva, a ja garantujem i da će biti jako dobra predstava. Predstava će se zvati Psić boje neba".

Vrijednost njihovog rada potvrđena je na brojnim regionalnim i domaćim festivalima odakle su ponijeli značajne nagrade. Ove godine, zbog pandemije koronavirusa, Dramski studio okupio je tek 60 novih mladih, a konkurs za prijem novih polaznika bit će objavljen i ovog ljeta.

"Oni dobijaju mogućnost da rade na svojoj izvrsnosti, da njeguju u sebi što više ono što se tiče njihove duše, da se bave radom na sebi, na boljem govoru, na prezentnosti, na samopouzdanju", dodao je Mijatović.

U pozorištu se nadaju da će u drugom polugodištu školske godine biti organizovane posjete školaraca koji im, u doba pandemije, naročito nedostaju.

federalna.ba

Bosansko narodno pozorište Zenica Zenica
Opći izbori 2022 Opći izbori u BiH Zenica ZDK Bosanskohercegovačka inicijativa - Kasumović Fuad SDA
0 04.10.2022 17:43
izbori Zenica Amila Begagić-Jerković
0 01.10.2022 22:26
Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica
0 01.10.2022 16:14
Međunarodnih dan starih osoba Penzionerski dom Zenica
0 30.09.2022 19:34
Međunarodna sedmica gluhih i nagluhih osoba Zenica Udruženje Kreativci Čujte nas Savez Summero znakovni jezik
0 29.09.2022 19:17