Prilog: Velida Kulenović

Sedamdeset ugovora za podršku prvom biznisu za pripadnike boračke populacije u ZDK

Resorni ministar u Vladi ZDK Fahrudin Čolaković potpisao je danas  sedamdeset  ugovora za podršku prvom biznisu u iznosu od osam hiljada KM za pripadnike boračke populacije. Programi podrške zapošljavanju nezaposlenih demobilisanih boraca i članova njihovih porodica kao i djece šehida i poginulih boraca traju od 2015.godine, a trenutno je aktivno oko pet stotina obrta u ZDK koji su osnovani na ovaj način.

 

Magistrica prehrambene tehnologije Hasiba Korman bavi se  savjetodavnim uslugama u svojoj struci sa kojima je krenula u toku pandemije koristeci mogućnosti interneta. Ova mlada Kakanjka registrovala je obrte te dobila poticaj resornog ministarstva, a rado je podijelila svoja iskustva iz oblasti poduzetništva:

 

-Vi kada radite kao free lancer nemate mogućnosti da riješite neka pitanje.Kada sam registrovala obrt riješila sam pitanje doprinosa i poreza. Postoje poreske olakšice, sve što utrošite u obrt, bilo da je kupovina opreme, računara, možete to da uračunate u troškove i porez koji plaćate godišnje. Za mene je to bilo nešto zbog čega sam najviše osjećala strah , ali to me preporodilo i ja svaki dana kažem da je to posao koji volim da radim i sada ne bih mogla otići u neku kompaniju da radim i da se osjećam ovako dobro.

 

Merimi Sinanović iz Zavidovića  poticaj od osam hiljada KM omogućava obavljanje trgovačke djelatnosti, a već je zaposlila jednu radnicu, što je za one koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih  jedno od rješenja za zapošljavanje, kaže Merima:   

-Odlučila sam registrovati biznis.Bila sam nezaposlena,šehidsko sam dijete i odlučila sam aplicirati.Uglavnom se radi o trgovini odjećom i sportskom opremom.

 Među potpisnicima ugovora  je i  Izet Hajduković koji je otvorio fasaderski obrt nakon što je dugo godina bio na evidenciji nezaposlenih:  

-Bio sam duže vrijeme na birou bavio sam se raznim poslovima,poljoprivredom ,nema čime se nisam bavio, al eto ovo sam odlučio i zavolio i sada radim. Ide posao,hvala Bogu.

Pet korisnika  poticaja iz Kaknja dobit će i općinska sredstva za opstanak biznisa, kazao je između ostalog načelnik ove općine Mirnes Bajtarević. On je uz načelnika Breze Vedada Jusića prisustvovao potpisivanju ugovora. Resorno Ministarstvo za ove namjene izdvojit će 560 hiljada KM, kazao je između ostalog, resorni ministar Fahrudin Čolaković.

 

 

ZDK samozapošljavanje Federalni radio
Vijesti u 17 Federalni radio
0 26.11.2022 18:07
sport Federalni radio
0 26.11.2022 17:42
Vijesti u 12 Federalni radio
0 26.11.2022 12:19
Boško Bijelonić Federalni radio Korak više planinari Prnjavor
0 26.11.2022 08:55
sport Federalni radio
0 26.11.2022 00:18
Vijesti u 22 Federalni radio
0 26.11.2022 00:17