Sedam radnika ubijeno u Pakistanu

Sedam radnika ubijeno u Pakistanu

Neidentifikovani naoružani napadači ubili su najmanje sedam radnika u pakistanskoj jugozapadnoj provinciji Balochistan, saopćila je policija u četvrtak.

Prema riječima policijskog zvaničnika Mohsina Alija, naoružani napadači su upali u kuću oko 25 kilometara istočno od lučkog grada Gwadara i pucali u radnike dok su spavali.

Priobalni grad Gwadar mjesto je nekoliko projekata koje podržava Peking u okviru investicije Kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora, koji je dio Inicijative Pojas i put.

Žrtve, koje su bile iz centralne pakistanske pokrajine Pendžab, vodile su brijačnicu, rekao je Ali.

Međutim, policija je saopćila da vjeruje da napad nije povezan s njihovim poslom. Vjeruje se da su prethodni napadi koje su preuzeli pakistanski talibani u blizini afganistanske granice na sjeveru bili motivirani militantnom zabranom podrezivanja i šišanja brade u zapadnom stilu.

Iako nijedna grupa nije preuzela odgovornost za ubistva, ona prate obrazac etnički motivisanih napada u nemirnoj pokrajini Beludžistan.

Prošlog mjeseca, takozvana Oslobodilačka vojska Beludžistana preuzela je odgovornost za ubistvo nekoliko radnika koji su oteti iz autobusa na autoputu.

Beludžistan, regija bogata mineralima, dom je decenijama stare pobune koju predvode etnički Baluški gerilci koji se bore protiv vlade.

Separatisti, koji se protive kineskim investicijama, dugo su se žalili da ne dobijaju pravičan deo profita pokrajine.

federalna.ba/Fena

Pakistan