Sedam miliona Palestinaca još uvijek čeka da ostvari svoje pravo na povratak
(Izvor: EPA/ALAA BADARNEH)

Sedam miliona Palestinaca još uvijek čeka da ostvari svoje pravo na povratak

Palestinska populacija 1948. godine je iznosila 1.2 miliona, a stvaranje Izraela koje je prouzrokovalo Nakbu je iste godine pretvorilo 800.000 Palestinaca u izbjeglice. Ovaj broj je do danas porastao na 7 miliona registrovanih izbjeglica u Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA), što predstavlja skoro polovinu kompletne palestinske populacije u svijetu (oko 13 miliona). Oko 60 posto palestinskih izbjeglica se nalazi u zemljama okruženja – Jordanu, Libanu i Siriji, dok ostali žive u izbjegličkim kampovima u okupiranoj Palestini.

Nasilno raseljavanje Palestinaca je započeto 1948. godine, nastavljeno 1967. i nikada nije prestalo. Izrael i dalje protivzakonito oduzima palestinsku zemlju, gradi ilegalna kolonijalna naselja i protjeruje Palestince iz domova u kojima su njihove porodice živjele vjekovima. Pored toga, Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA), zadužena za zdravstvo i obrazovanje u palestinskim izbjegličkim kampovima, je u posljednjih par godina pod neprekidnim napadima američke administracije koja joj ukida finansiranje i čak pokušava i da je zatvori, sve sa ciljem da Palestincima uskrati pravo na povratak u svoju domovinu, navode iz Ambasade Palestine u Crnoj Gori.

Od 1948. godine Rezolucijom 194 potvrđeno je pravo palestinskim izbjeglicama da se vrate kući i da dobiju nadoknadu za gubitak ili uništavanje njihove imovine. Izrael, okupatorska sila, nastavlja da ignoriše ovu rezoluciju ometajući njenu implementaciju bez međunarodnih posljedica.

U Palestini ne postoji konflikt, nema vojske koja se bori protiv izraelske vojske, već postoji okupacija, vojni pritisak u Palestini, i ne postoji grupa ekstremista u Palestini, već samo ljudi koji reaguju na izraelske pritiske. Vokabular koji se koristi u medijima zapravo služi ispiranju mozga, satanizuje svaki vid otpora Palestinaca koji su pod vojnom okupacijom i po Međunarodnom pravu imaju pravo da se brane, da pružaju otpor i uz pomoć vojnih sredstava, to je zapisano u Međunarodnom pravu.

Međunarodna zajednica do sada nije imala političke volje da izvrši pritisak na Izrael koji okupira palestinske teritorije, da prestane sa tom okupacijom. Ono čime upravlja Međunarodna zajednica više su u pitanju interesi nego principi.

Pravda ne može biti selektivna, a nedjelovanje Međunarodne zajednice povodom izraelskih zločina je neprihvatljiv znak politike duplih standarda.

federalna.ba/AA
Palestina izbjegli
Mahmoud Abbas Palestina Izrael holokaust Njemačka
0 17.08.2022 13:45
ubistvo Izrael Palestina
0 09.08.2022 09:47
žrtve Izrael Pojas Gaze Palestina djeca žene
0 06.08.2022 21:48
Izrael Palestina Gaza
0 05.08.2022 21:04