SDP, NiP i NS o neustavnom zakonu RS-a: Obaveza Schmidta je da iskoristi bonske ovlasti
(Izvor: Arhiva)

SDP, NiP i NS o neustavnom zakonu RS-a: Obaveza Schmidta je da iskoristi bonske ovlasti

Socijaldemokratska partija BiH, Narod i pravda i Naša stranka traže od visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da hitno reaguje i stavi van snage neustavni zakon o nepokretnoj imovini u Republici Srpskoj, saopćeno je iz Socijaldemokrtske partije BiH.

Navedene tri stranke također traže da visoki predstavnik smijeni sa pozicije predsjednicu entiteta Republika Srpska Željku Cvijanović zbog potpisivanja neustavnog, antidejtonskog zakona.

- Zakon o nepokretnoj imovinu u RS-u, koji je usvojen u februaru i u službenom listu objavljen početkom aprila, u suprotnosti je sa Ustavom Bosne i Hercegovine, što je u više navrata potvrdio i sam Ustavni sud BiH. Čin usvajanja zakona i njegova objava u službenom listu jasno pokazuju da Milorad Dodik i njegov režim imaju namjeru ići do kraja kad je riječ o pravnom nasilju i separatizmu. Uprkos jasnom stavu Ustavnog suda BiH, Dodik je nastavio ići putem kojim želi promijeniti suštinu ustavno-pravnog uređenja Bosne i Hercegovine i samog Dejtonskog sporazuma. Iako se lažno predstavlja kao branilac Dejtonskog sporazuma, Dodik svojim postupcima krši sporazum koji je jasno propisao ulogu Ustavnog suda BiH, definirao državno-pravni kontinuitet Bosne i Hercegovine te odredio da su odluke i propisi državnih organa obavezujući za niže administrativne jedinice - navedeno je u saopćenju.

Socijaldemokratska partija BiH, Narod i pravda te Naša stranka pozdravljaju što su Ured visokog predstavnika (OHR) i Christian Schmidt jasno osudio ovakve poteze, ali smatraju da je nužno konkretnije djelovanje.

Visoki predstavnik i OHR imaju obavezu zaštiti mirovni sporazum i sankcionisati sve koji rade na destabilizaciji i ugrožavanju mira u Bosni i Hercegovini. Iz toga proističe obaveza da se hitno reagira i korištenjem bonskih ovlaštenja koja su potpuno u skladu sa Dejtonskim sporazumom te da se stavi van snage rušilački akt koji dolazi od vlasti RS-a predvođenih Dodikom.

Režim u RS-u je pokazao da ne postoji crvena linija koju neće preći kad je riječ o napadu na Dejtonski sporazum i državu. Na pravno nasilje koje za cilj ima potpunu eskalaciju prilika u BiH, međunarodna zajednica, u skladu s preuzetim obavezama, mora odgovoriti odlučno i nedvosmisleno. Donošenje neustavnih zakona i kreiranje paralelnog ustavno-pravnog okvira predstavlja klasični državni udar o kojem se jasno moraju odrediti svi akteri, nalašavaju navedene stranke.

- Posebno ističemo važnost razumijevanja aktuelnih međunarodnih okolnosti izazvanih otvorenom ruskom agresijom na Ukrajinu, što daje dodatnu težinu postupcima vlasti u RS-u. Ovakvim postupcima oni dodatno pogoršavaju ukupne političke prilike i prijete široj destabilizaciji regije. Očigledno je da je Dodik ruski pijun koji se u potpunosti stavio u službu zvaničnog Kremlja. Ruska zastava za Dodikovim reverom dok svjedočimo masovnim ruskim zločinima u Ukrajini, polutajni razgovori s ruskim državnim vrhom i spremnost na potpunu eskalaciju prilika u BiH jasno pokazuju da Dodik nije ni za Dejtonski sporazum ni za europski put naše zemlje, kao niti za održivi mir. Jasno uočavamo određenu vrstu koordinacije, koja se ogleda u sumanutom prijedlogu HDZ-a BiH o upisivanju etničkog identiteta u lične dokumente, dolasku Zorana Milanovića i postrojavanju HVO-a u Mostaru i Dodikovog nastupa - citat je iz saopćenja.

Socijaldemokratska partija BiH, Narod i Pravda i Naša stranka naglašavaju da prodržavni blok, posebno stranke koje su u vlasti i imaju odgovornost zaštite institucija i države, moraju imati jasniji stav i poduzimati konkretne institucionalne mjere radi odbrane suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

- Mi ćemo kao “Trojka” nastaviti poduzimati sve u skladu s našim političkim kapacitetima kako bi se suprotstavili rušiteljima države i osujetili njihov plan - ističu navedene tri stranke u saopćenju.

federalna.ba/Fena

SDP BiH Narod i pravda Naša stranka
Nihad UK Naša stranka Opći izbori 2022 izbori
0 02.10.2022 21:58
deklaracija SDP BiH DF Parlament FBiH
0 26.07.2022 15:11
Naša stranka Christian Schmidt
0 22.07.2022 12:14
Nermin Nikšić SDP BiH Christian Schmidt
0 21.07.2022 12:59