SDA uputila u proceduru Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa
(Izvor: Fena/Hazim Aljović)

SDA uputila u proceduru Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa

Šef Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šerif Špago uputio je danas u proceduru Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine.

Usvajanje Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine jedan je od preostala dva uvjeta koja je Evropska unija postavila pred Bosnu i Hercegovinu kako bi Evropsko vijeće na sjednici zakazanoj za 21. mart donijelo odluku o otvaranju pregovora.

- Uzimajući u obzir potrebu što skorijeg ispunjavanja ovih obaveza i inertnost predstavnika vladajuće koalicije, čiji su najavljeni rokovi za rješavanje ovog pitanja davno istekli, Špago je zatražio razmatranje ovog Prijedloga po hitnoj proceduri - navodi se u saopćenju SDA, i  dodaje kako se radi o zakonskom rješenju u čijoj su izradi učestvovali Transparency International, OSCE i Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i koje je u potpunosti usklađeno sa evropskim standardima.

Iz SDA su pozvali parlamentarne stranke da podrže usvajanje ovog Prijedloga na prvoj narednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, uzimajući u obzir važnost usvajanja novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa kao pretpostavke za donošenje odluke o otvaranju pregovora sa Bosnom i Hercegovinom.

federalna.ba/Fena

SDA Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine
Aleksandar Vučić SDA genocid u Srebrenici
0 16.04.2024 17:08
NiP SDA SBiH Elmedin Konaković
0 07.04.2024 20:37
SDA Mreža
0 02.04.2024 22:23