SDA poziva Komšića i Bećirovića da organizuju sastanak probosanskih političkih snaga
(Izvor: Arhiv)

SDA poziva Komšića i Bećirovića da organizuju sastanak probosanskih političkih snaga

Stranka demokratske akcije (SDA) poziva izabrane članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i Denisa Bećirovića da povodom aktuelne situacije u zemlji organizuju sastanak na koji bi bili pozvani predstavnici svih parlamentarnih probosanskih političkih stranaka, saopćeno je iz te stranke.

Na sastanku bi trebalo utvrditi zajednički odgovor na aktuelne udare na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, na prijetnje njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu, miru i stabilnosti, te odrediti "crvene linije“ ispod kojih se neće ići u predstojećim procesima koji se tiču izmjena Ustava, funkcionisanja Ustavnog suda BiH, Izbornog zakona, državne imovine i drugih  vitalno važnih pitanja. 

- SDA je spremna uložiti svoje kapacitete u definisanje i provedbu neophodnih koraka kojima će se zaustaviti destruktivne politike koje ugrožavaju stabilnost države te omogućiti nastavak njenog euroatlantskog puta - citat je iz saopćenja.

Vlast entiteta Republika Srpska (RS), predvođena Miloradom Dodikom, u posljednjim mjesecima, kako se navodi,  provodi najteže udare na Dejtonski mirovni sporazum od njegovog potpisivanja.

Zakoni koje je usvojila Narodna skupština RS-a, kojima se odbacuje obaveza primjene odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i visokog predstavnika na prostoru tog bosanskohercegovačkog entiteta, a zatim i ograničavanje kretanja preko entitetske linije, predstavljaju de facto stavljanje van snage Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Grubo narušavanje ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine, prijetnje secesijom i kontinuirani napadi i pritisci kojima su izloženi bošnjački povratnici u entitet RS prijete daljom eskalacijom krize i nanošenjem nesagledivih posljedica po državu Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane.

Izostanak odlučne i konkretne reakcije OHR-a, država garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma, Vijeća za provedbu mira, bh. pravosuđa, ali i Dodikovih partnera u državnoj vlasti koji su mu u zamjenu za pozicije isporučili ključeve državne vlasti i apsolutnu kontrolu nad sigurnosnim i finansijskim sektorom, dodatno ohrabruje retrogradne snage da nastave separatističke politike.

- Pokušaj kreiranja narativa o promjeni politike Milorada Dodika, njegovoj kooperativnosti i spremnosti na zauzimanje proevropskog kursa, kojima su stranke tzv. „Trojke” u proteklom periodu pravdale date ustupke, pokazao se kao sebična i neodgovorna  politika koja je vlastima entiteta RS samo proširila prostor za provođenje aktivnosti na realizaciji ranije zacrtanih ciljeva - navodi također SDA. 

Pitanje zaštite interesa države Bosne i Hercegovine mora biti iznad bilo čijeg ličnog ili stranačkog interesa. Zbog toga trenutno stanje zahtijeva jedinstven, konkretan i snažan odgovor svih patriotskih snaga, kojim će biti zaustavljeni negativni trendovi i spriječene katastrofalne posljedice po državu Bosnu i Hercegovinu, smatraju u SDA. 

federalna.ba/Fena

SDA