SDA optužuje Konakovića za skandalozan nasrtaj na slobodu medija

SDA optužuje Konakovića za skandalozan nasrtaj na slobodu medija

Već drugi mjesec nema naplate RTV takse putem računa za električnu energiju, jer generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović odbija potpisati ankes Ugovora o naplati RTV takse sa Elektroprivredom Bosne i Hercegovine.

Prema izjavama državnih ministara, stječe se utisak da im je prioritet da imaju poslušne direktore, urednike i novinare. Na jučerašnju izjavu ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića reagirali su iz SDA. Navode da javni medijski servisi moraju biti u službi građana, a ne Trojke - kako to želi Konaković. Ucjena predsjednika NIP-a da će problemi finansiranja javnih medijskih servisa, FTV-a i BHRT-a, biti riješeni kada budu instalirani kadrovi „koji rade onako kako politike Trojke od njih traže“, skandalozan je nasrtaj na slobodu medija, navodi se, između ostalog, u saopćenju.

„Javni medijski servisi moraju biti u službi građana, koji ih i finansiraju, a ne u službi vlasti, kako bi to u nevjerovatno autokratskom maniru željeli Konaković i Trojka. Interes javnosti, uređivačka nezavisnost i poštivanje novinarskih standarda moraju biti principi rada javnih medijskih servisa, a ne želje pojedinih političara da se provode i pravdaju njihove promašene politike. Ovo nije prvi put da Trojka, a naročito Konaković, vrši pritisak na medije, kao i direktno na novinare koji kritikuju njihov rad. Trojka bi, onako kako je dovedena na vlast - suspenzijom Ustava, očigledno željela i da vlada - suspenzijom slobode medije. Postaje sve očiglednije kako je i posljednja kriza sa naplatom RTV takse vještački izazvana upravo kako bi Trojka, po 'Konakovićem modelu', zavladala javnim servisima“, stoji u saopćenju SDA.

federalna.ba

Elmedin Konaković SDA javni servis Trojka
Elmedin Konaković Rezolucija o genocidu u Srebrenici
0 20.04.2024 20:52
Trojka Milorad Dodik SNSD Istočno Sarajevo
0 18.04.2024 21:03
Aleksandar Vučić SDA genocid u Srebrenici
0 16.04.2024 17:08
Elmedin Konaković Položaj i status Bošnjaka u regiji
0 12.04.2024 20:57