SDA o Izvještaju EP: Pozdravljamo novu odlučnost i jasne stavove Evropske unije

SDA o Izvještaju EP: Pozdravljamo novu odlučnost i jasne stavove Evropske unije

Stranka demokratske akcije (SDA)  pozdravila je usvajanje Izvještaja o Bosni i Hercegovini u Vanjskopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta (AFET), kojeg je predložio izvjestilac za BiH Paolo Rangel.

- Veoma je značajan dio izvještaja kojim se odbacuju pokušaji formiranja paradržavnih institucija, okarakterisani kao nasrtaj na državu, pravni poredak, nezavisnost i suverenitet pravosuđa, te poziv Evropskoj uniji, kao i međunarodnoj zajednici u cjelini, da iskoristi sve raspoložive instrumente, uključujući ciljane sankcije, protiv destabilizujućih aktera u zemlji - saopćeno je iz SDA.

Stranka posebno bitnim smatra poziv političkim akterima u Bosni i Hercegovini da odlučnije krenu u ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

- Izvještaj AFET-a je u punoj saglasnosti sa Sporazumom iz Brisela, kojeg su 12. juna prihvatili Predsjedništvo BiH i predsjednici većine parlamentarnih stranaka PSBiH. Sporazum iz Brisela i izvještaj AFET-a jasna su poruka nove odlučnosti Evropske unije prema Bosni i Hercegovini i njenom evropskom putu - navodi se u saopćenju.

SDA, istovremeno, izražava zahvalnost predstavnicima vodećih grupacija u Evropskom parlamentu (EPP, Zeleni, SD i Renew Europe), te poziva sve političke aktere u zemlji da prepoznaju i iskoriste priliku za dobijanje kandidatskog statusa i ubrzanje evropskog puta koja se ukazala Bosni i Hercegovini.

federalna.ba/Fena

SDA
SDA Bakir Izetbegović
0 16.08.2022 15:41
krivične prijave SDA Zenica
0 01.08.2022 15:40
SDA Parlament FBiH Zastupnički dom Predstavnički dom Christian Schmidt
0 22.07.2022 21:19
SDA Opći izbori 2022 Opći izbori
0 30.06.2022 18:53