SDA: Iznenađeni smo sadržajem saopćenja Ambasade SAD-a, istina je upravo obratna

SDA: Iznenađeni smo sadržajem saopćenja Ambasade SAD-a, istina je upravo obratna

Stranka demokratske akcije (SDA) reagirala je na navode iz saopćenja Ambasade Sjedinjenih Američkih Država te negirala da uzurpira istrage protiv korupcije, da doprinosi disfunkcionalnosti Federacije Bosne i Hercegovine i preferira retoriku podjela. 

- Iznenađeni smo sadržajem saopštenja Ambasade SAD, u kojem se tvrdi da SDA i njeni funkcioneri pokušavaju blokirati i uzurpirati istrage protiv korupcije, da SDA doprinosi disfunkcionalnosti Federacije BiH i da preferiramo retoriku podjela nasuprot nastojanjima za pomirenje?! 

Ništa od navedenog nije istina. Istina je upravo obratna navedenom, SDA se energično suprotstavlja politikama blokada i podjela koje proizvode disfunkcionalnost države i Federacije BiH. Naravno, nije moguće izbjeći jasnu i jaku retoriku u političkoj borbi sa snagama koje negiraju genocid i slave ratne zločince otvoreno zagovarajući postizanje ratnih ciljeva. Ali to nije suprotstavljanje 'nastojanjima za pomirenje', već bazična odbrana ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta zemlje - navodi SDA u saopćenju.

Tvrdnje iz američke ambasade o „blokiranju i uzurpiranju istraga od strane SDA“ posebno su paušalne, dodaje ta stranka, ističući da je cjelokupnoj javnosti poznato da je u vrijeme mandata glavne tužiteljice Gordane Tadić koja je završila upravo na američkoj crnoj listi, sav fokus Tužilaštva BiH bio usmjeren na područja na kojima žive Bošnjaci.

- Protiv takvog odnosa Tužilaštva jesmo reagirali jer smatramo da se zakon mora primjenjivati jednako na sve, ne koristeći pravosuđe za političke obračune. SDA je podržavala i uvijek će podržati nepristrasan i profesionalan rad tužilaštava i sudova, koji će zakone države BiH primjenjivati jednako na svakom dijelu teritorije BiH i prema svakom građaninu BiH  - ističe također SDA. 

Zato očekuje, navedeno je, da budu istraženi i navodi o korupciji u entitetu RS, područjima na kojima Vlada HDZ, ali i o tajnim ugovorima sa kineskim firmama u Kantonu Sarajevo, kao i sumnjivo trošenje više od 100 miliona KM u ovom kantonu na osnovu zloupotrobe Uredbe o kontroli javnih nabavki, o kojoj će se izjasniti Ustavni sud BiH.

federalna.ba/Fena

SDA Ambasada SAD
krivične prijave SDA Zenica
0 01.08.2022 15:40
Ambasada SAD Veleposlanstvo SAD Izborni zakon Christian Schmidt
0 30.07.2022 15:48
Bakir Izetbegović Ambasada SAD Veleposlanstvo SAD
0 27.07.2022 19:48
SDA Parlament FBiH Zastupnički dom Predstavnički dom Christian Schmidt
0 22.07.2022 21:19