SDA i DF neće doći na pregovore o Ustavu BiH

SDA i DF neće doći na pregovore o Ustavu BiH

Lideri Trojke za ponedjeljak su zakazali sastanak i uputili poziv svim parlamentarnim strankama na državnom nivou o temi izmjena Ustava BiH s ciljem implementacije presuda iz Strazbura. Poziv je upućen, osim strankama vladajuće koalicije, i za SDA, DF, SDS, PDP, BHI-KF, Listu za pravdu i red, DEMOS, Ujedinjenu Srpsku i NES. Čeka se na odluku NES-a.

SDA je saopštila da je poziv na sastanak u ponedjeljak suštinski i formalno diletantski, da nije ni potpisan od predsjednika SDP-a, NiP-a i Naše stranke, a očekivanje da svi akteri u roku dva-tri dana dostave svoje prijedloge pokazuje zabrinjavajuću neozbiljnost s kojom Trojka pristupa tako važnim pitanjima. Još je gore po Trojku što ovakvim odnosom prema suštinskim pitanjima za državu želi graditi jeftini PR, pokušavajući ublažiti štetu nakon dogovora koji su sa SNSD-om i HDZ-om postigli na imanju Milorada Dodika. SDA je poručila da neće učestvovati u spašavanju Trojke niti biti na neozbiljnim sastancima o temama najbitnijim za budućnost države.

Zbog jasno formulisanih i javno iznesenih stavova predsjednika Naroda i pravde o izmjenama Ustava i Izbornog zakona, a koji su potpuno suprotni presudama Evropskog suda za ljudska prava, Demokratska fronta neće prihvatiti poziv Trojke na pregovore o izmjenama Ustava Bosne i Hercegovine s ciljem implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava, saopšteno je iz DF-a. Poručuju da je besmisleno kada inicijator pregovora i prije samih pregovora ističe stavove koji su prepreka, a ne put do cilja, odnosno put do implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava.

federalna.ba

Trojka SDA DF Ustav BiH
Tuzlanski kanton SDA DF Šekib Umihanić UKC Tuzla
0 21.04.2024 19:35
Trojka Milorad Dodik SNSD Istočno Sarajevo
0 18.04.2024 21:03
Aleksandar Vučić SDA genocid u Srebrenici
0 16.04.2024 17:08
NiP SDA SBiH Elmedin Konaković
0 07.04.2024 20:37