Scholz se složio sa čelnicima saveznih država o strožoj migracijskoj politici
(Izvor: Fena/PIXSELL)

Scholz se složio sa čelnicima saveznih država o strožoj migracijskoj politici

Kancelar Olaf Scholz, koji nastoji da smanji broj tražitelja azila i zaustavi podršku krajnjoj desnici, dogovorio je strožu migracijsku politiku i nova sredstva za izbjeglice sa šefovima 16 njemačkih saveznih država nakon višesatnih pregovora u utorak rano ujutro.

Proteklih sedmica Scholzova vlada je dogovorila mjere kako bi olakšala deportaciju migranata i na prvom mjestu učinila zemlju manje atraktivnom destinacijom, u oštroj suprotnosti s politikom otvorenih vrata Berlina za vrijeme bivše kancelarke Angele Merkel.

Sastanak je imao za cilj da dobije podršku državnih lidera za takve poteze i da se pozabave pritužbama lokalnih vlasti da su javna kasa i infrastruktura preopterećeni.

Kao rezultat toga, Sholzova vlada pristala je da državama i općinama isplati 7.500 eura po izbjeglici od sljedeće godine, kao i da uplati avans od 1,75 milijardi eura u prvoj polovini 2024.

Lider centralne države Hesen procijenio je ukupan obim pomoći na 3,5 milijardi eura.

Vlasti su također spremne da uštede oko milijardu eura smanjenjem naknada za tražioce azila, na primjer, udvostručavanjem vremena dok ne dobiju puna socijalna davanja.

- Naš zajednički cilj je da potisnemo neregularnu migraciju - rekao je Sholz, nakon što je sporazum opisao kao „historijski trenutak“.

federalna.ba/Fena

migranti