Scholz poslao Orbana na kafu kako bi ostali lideri mogli glasati
(Izvor: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

Scholz poslao Orbana na kafu kako bi ostali lideri mogli glasati

Za odluku lidera Evropske unije o otvaranju pregovora sa Ukrajinom o članstvu najzaslužniji je njemački kancelar Olaf Scholz jer je mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, koji se tome oštro protivio, predložio da tokom glasanja ode na kafu i tako obezbijedio neophodan konsenzus.

Orban koji je danima odbijao da pristane na otvaranje pregovora sa Ukrajinom, nije promijenio stav ni poslije jučerašnjih trosatnih razgovora sa drugim liderima članica EU u Briselu, prvog dana zasjedanja Evropskog vijeća.

Tada je Scholz prišao Orbanu i rekao mu, pred drugim liderima, da bi mogao nakratko da napusti prostoriju u kojoj su se odvijali razgovori, rekla su tri zvaničnika upoznata sa događajima za briselski portal Politiko. Scholz je Orbanu kazao da bi na taj način omogućio da lideri ostalih 26 članica EU usvoje odluku o otvaranju pregovora sa Ukrajinom, dok bi on i dalje mogao da kaže da nije glasao za to.

Za usvajanje odluka u EU neophodna je saglasnost svih članica, ali pravila propisuju da se taj zahtjev smatra ispunjenim i u slučaju kada je jedan lider odsutan. Orban je poslušao savjet Scholza i zaista napustio prostoriju, čime je, poslije višednevne neizvjesnosti, otvorio vrata istorijskoj odluci EU o otvaranju pristupnih pregovora sa Ukrajinom.

Scholzova strategija je iznenadila mnoge, koji su bili razočarani njegovim dosadašnjim nastupom na evropskoj sceni. Otkako je u decembru 2021. godine postao kancelar, Scholz ni izbliza nije pokazivao taktičke pregovaračke i komunikacijske vještine kao njegova prethodnica Angela Merkel.

Neimenovani zvaničnik, učesnik samita EU, rekao je da je Scholz zapravo "upotrebio stari trik iz vremena kada je bio u Mladim socijalistima", omladinskoj organizaciji Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD), čiji je zamjenik predsjednika bio 1980-ih.

Drugi zvaničnik je kazao da je Orban počeo da se koleba još na jučerašnjem radnom doručku sa Scolzom, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom i predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen.

Prema riječima tog zvaničnika, Orban je tokom doručka nastojao da pruži uvjerljive argumente za tvrdnju da je Ukrajina nespremna za pristupanje Uniji zbog lošeg stanja u oblasti vladavine prava. Ostali lideri članica EU opovrgli su te argumente kasnije, na samitu, ali Orban nije promijenio stav dok Scholz nije iznjeo jedinstven prijedlog.

Pošto su lideri 26 članica EU u Orbanovom odsustvu usvojili odluku o otvaranju pregovora sa Ukrajinom, mađarski premijer je na Facebooku napisao: "Mađarska ne želi da bude dio ove loše odluke!"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski istovremeno je pozdravio odluku EU, navodeći na društvenoj mreži X da "zahvaljuje kancelaru Scholzu na ličnim naporima i Njemačkoj na njenom vodstvu".

Iako je omogućio otvaranje pregovora EU sa Ukrajinom, Orban je kasnije ipak uložio veto na paket pomoći od 50 milijardi eura koji je Kijevu preko potreban. Orban je time zadao još jedan težak udarac ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, koji ranije ove sedmice nije uspio da ubijedi američke zakonodavce da odobre dodatnu 61 milijardu dolara Ukrajini, uglavnom za kupovinu oružja od SAD.

federalna.ba/Beta

Olaf Scholz Viktor Orbán
Milorad Dodik Viktor Orbán
0 05.04.2024 12:19
Viktor Orbán Banja Luka Banjaluka Peter Szijjarto Mađarska
0 04.04.2024 23:06
Viktor Orbán
0 04.04.2024 22:07
Viktor Orbán Predsjedništvo BiH
0 04.04.2024 20:14