Scholz o Zapadnom Balkanu i Ukrajini

Njemački kancelar Olaf Scholz iznova je, pred Bundestagom zagovarao da se državama Zapadnog Balkana ojača perspektiva članstva u Europskoj uniji. Unija konačno mora dati zeleno svjetlo otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, kazao je Scholz obrazlažući politiku svoje vlade uoči serije samita Europske unije, NATO-a i G7.

Istovremeno je naglasio kako je s procesom približavanja zemalja Zapadnog Balkana Uniji potrebna i unutarnja reforma Unije kako bi povećala sposobnost za primanje novih članova. Veliki dio govora posvetio je Ukrajini ističući potrebu donošenja neke vrste Maršalovog plana za obnovu te zemlje.

"Ponovna izgradnja Ukrajine bit će zadatak za generacije. Obim uništenja je ogroman. Kao nekada ratom razorenoj Evropi, Ukrajini je potreban Maršalov plan za ponovnu izgradnju. Evropska unije je pripremila milijarde dolara posljednjih 100 dana za pomoć Ukrajini. Njemačka će uvijek biti predvodnica u tome. Ali biće nam potrebne još mnoge milijarde za ponovnu izgradnju", poručio je Scholz.

federalna.ba

Olaf Scholz Zapadni Balkan Ukrajina Njemačka