Scholz i Meloni u Berlinu potpisali zajednički akcioni plan za produbljivanje odnosa
(Izvor: EPA-EFE/FILIP SINGER)

Scholz i Meloni u Berlinu potpisali zajednički akcioni plan za produbljivanje odnosa

Njemački kancelar Olaf Scholz i italijanska premijerka Giorgia Meloni potpisali su danas u Berlinu zajednički akcioni plan o produbljivanju odnosa tokom prvog njemačko-italijanskom susreta na nivou vlada od 2016. godine.

Scholz je na zajedničkoj konferenciji za novinare u berlinskoj Kancelariji, izjavo da se plan bavi temama tehnologije, konkurencije i zaštite klime te da će dovesti do novih projekata i formata saradnje.

On je najavio jaču saradnju u oblasti energetike za dugoročnu sigurnost snabdjevanja gasom i vodonikom i izgradnju novog gasovoda preko Alpa.

Nakon sastanka najviših zvaničnika obije države lideri su iz glavnog grada Njemačke učestvovali na virtuelnom samitu Grupe 20 najvećih svjetskih ekonomija (G20).

Njemačka vlada je uoči sastanka saopštila da je cilj "akcionog plana" produbljivanje odnosa i jačanje bilateralne saradnje na evropskom nivou i da su o njemu 2021. godine dogovor postigli prethodni italijanski premijer Mario Draghi i njemački kancelar.

Rat u Ukrajini, zabrinutost zbog ilegalnih migracija ali i potraga za novim izvorima energije pitanja su koja su uspela da okupe inače malo vjerovatne saveznike lidera socijaldemokrata lijevog centra Scholza i Meloni iz desničarske partije Braća Italije.

Njemački stav o ilegalnoj migraciji više se približio italijanskom pa je Berlin zauzeo oštriji stav zbog sve većeg priliva migranata i kritika da lokalne vlasti ne mogu da se nose sa problemom.

Scholz je saopštio da će pažljivo razmotriti sporazum Italije sa Albanijom o izgradnji dva prihvatna kampa za migrante koji stižu morem.

Ipak, migracija nije prioritetna tačka u akcionom planu od 31 stranice u koji je Reuters imao uvid i koji navodi samo da dvije vlade treba da nastave da se povezuju po tom pitanju.

U planu, Berlin i Rim se obavezuju da će unaprediti redovan dijalog, kroz sastanke svojih ministara odbrane i spoljnih poslova, i da će bliže koordinisati ključne politike generalno.

Činjenica da je dokument plan, a ne sporazum, naglašava nešto manje blizak savez između Njemačke i Italije u poređenju sa "Kvirinalskim sporazumom" između Italije i Francuske.

Posljednji sastanak sa italijanskom vladom održan je prije sedam godina u Maranellu, na sjeveru Italije.

federalna.ba/Beta

Italija Njemačka Olaf Sholz Giorgia Meloni
Njemačka bespilotne letjelice oborila Huti
0 28.02.2024 11:43
Njemačka hapšenje pripadnik RAF-a
0 27.02.2024 12:35
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine vozačke Italija
0 26.02.2024 13:56