videoprilog Hane Porić (Dnevnik 2)

Schmidt pred VSUN: Problemi detektirani, krivci označeni, djela nabrojana

Visoki predstavnik Christian Schmidt Vijeću sigurnosti UN-a je predstavio redovni Izvještaj za Bosnu i Hercegovinu. Obiluje kritikama, uz tek nekoliko pohvala vlastima na državnom nivou zbog usvajanja reformskih zakona i napretka na evropskom putu. Secesionistočka politika RS-a predvođena SNSD-om i Miloradom Dodikom označena je kao ključni problem i destabilizirajući faktor u državi. Isti problem je predstavio i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.

Značajan napredak ka Evropskoj uniji, pa povratak na poznati režim ustaljenih, dnevnih napada na Ustav, institucije i državu. Sve je zabilježio visoki predstavnik Christian Schmidt u Izvještaj, pa ga prezentirao pred Vijećem sigurnosti UN-a. Napredak i nazadovanje uz jasno naznačenu odgovornost. U uvodnom dijelu prvo pohvale, adresirane na vlast u Bosni i Hercegovini. Od Vijeća ministara do Predsjedništva. Uz to i podsjetnik da još moraju raditi jer su brojne reforme na čekanju.

“Odluka Evropskog vijeća je politički opravdana. Građani se plaše rata, žele da žive u miru i stabilnosti. To može biti dobar početak i to nije još završen posao. Bosna i Hercegovina mora ubrzati reforme i provesti Mirovni sporazum. To je osnov na kojem radimo”, rekao je Schmidt.

Zatim, kritike kojima je Schmidt posvetio veći dio Izvještaja. Najveće prijetnje i potezi protivni Ustavu dolaze iz RS-a. Vlast ovog entiteta uporno narušava Dejtonski sporazum, potkopava institucije i prijeti destabilizaciji Bosne i Hercegovine.

“Ovo antidejtonsko postupanje je prijetnja secesijom RS-a, to može donijeti teške posljedice za Bosnu i Hercegovinu i za region. Mi u međunarodnoj zajednici moramo pratiti šta se dešava i zajednički djelovati. Sigurnosna situacija se ne može smatrati nestabilnom, ali je dosta krhka i mogla bi se pogoršati”, istakao je Schmidt.

Iz zapaljive retorike i secesionističke politike proizlaze izazovi, prijetnje i opasne posljedice. Upozorava Schmidt:

“Izjednačavanje administrativne s međunarodnom granicom je nešto što se smatra prijetnjom. Imamo veliki pritisak na međunarodne organizacije jer se insistira na ukidanju Suda i Tužilaštva. Možemo izgubiti proces izbora sudija i tužilaca prema Zakonu o VSTV-u i nadam se da će nešto biti poduzeto.”

Izvještaj su, između ostalih, podržale SAD, Slovenija i Švicarska, kao i mandat visokog predstavnika. Sve ono što Kina i Rusija nisu. Žestoke kritike Izvještaja i najavljene rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici.

“Schmidt nema podršku konstitutivnih naroda, nema mandat Vijeća sigurnosti UN-a, a njegovo nezakonito djelovanje utječe na pogoršanje odnosa u BiH. Ne bi smio sjediti ovdje, diskreditira ovo tijelo”, rekao je Vasili Nebezna, ambasador rusije u Vijeću sigurnosti UN-a.

“Potpuno podržavamo visokog predstavnika i korištenje svih ovlasti, pa i bonskih dok se ne provede program 5+2. Korištenje bonskih ovlasti pomaže ovoj državi na napretku na EU putu. Brojni izazovi su pred ovom zemljom, uključujući secesionističku retoriku. Dodik pokušava potkopati državne institucije i redovno poziva na to. Njegova retorika prijeti miru i stabilnosti u regiji. Moramo se suprotstaviti tome”, poručio je Robert Wood, ambasador SAD-a u Vijeću sigurnosti UN-a.

Vijeću sigurnosti obratio se i Denis Bećirović predsjedavajući Predsjedništva BiH. Sve što je Schmidt u Izvještaju predstavio, Bećirović je potvrdio, te poručio da su napadnute ključne institucije Dejtonskog sporazuma. Ustavni sud i Ured visokog predstavnika.

“Organi vlasti entiteta RS ne poštuju cjelinu Daytonskog sporazuma i njegovih aneksa. U toku je opasan udar na ustavni poredak i Dejtonski sporazum. Mir i stabilnost Bosne i Hercegovine ozbiljno ugrožava antidejtonska politika organa entiteta RS. Svijet treba znati istinu. Ključni problem u Bosni i Hercegovini ne dolazi iz naše države nego izvan granica. To su utvrdili strani sudovi”, istakao je Bećirović.

Bećirović je upozorio i na pokušaje otimanje državne imovine, te Dodikove pozive na ujedinjenje sa Srbijom.

“Milošević nije postigao taj cilj u Dejtonu. Danas bi neki političari iz entiteta Republika Srpska željeli da u miru dobiju ono što Milošević nije dobio za vrijeme agresije. Međunarodna zajednica to ne smije dozvoliti”, zaključio je Bećirović.

Zbog krhke sigurnosne situacije u BiH, Bećirović i Schmidt pozvali su Vijeće sigurnosti na zajedničko očuvanje mira i stabilnosti naše države jer je međunarodna podrška ključna za Bosnu i Hercegovinu.

federalna.ba

Christian Schmidt VSUN
Christian Schmidt rezolucija o Srebrenici
0 24.05.2024 12:12
Mreža Christian Schmidt Milorad Dodik
0 21.05.2024 21:28
Lokalni izbori SNSD Christian Schmidt
0 20.05.2024 16:40
Christian Schmidt
0 19.05.2024 13:07
izbori Izborni zakon BiH Izborni zakon RS Christian Schmidt Milorad Dodik
0 18.05.2024 18:08