Schmidt:  Sankcije su logična posljedica
(Izvor: EPA-EFE/FEHIM DEMIR)

Schmidt: Sankcije su logična posljedica

Odluka Sjedinjenih Američkih Država da uvrste na listu Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i jedno pravno lice koje se dovodi u vezu sa Dodikom, Alternativnu televiziju (ATV), u okviru nedavno objavljenog Izvršnog naloga za Zapadni Balkan, a u svjetlu njihovog destabilizirajućeg djelovanja i korupcije, logična je posljedica destruktivnog i opasnog pristupa u vezi sa njegovim neispunjavanjem osnovnih kriterija za odgovorno liderstvo, istakao je u saopćenju visoki predstavnik Christian Schmidt.

On ističe da Milorad Dodik mora odgovoriti na mnoga teška pitanja, te se treba se vratiti racionalnom i odgovornom djelovanju bez kršenja državnog Ustava i vladavine prava.

Kako je visoki predstavnik podvukao, ove sankcije su rezultat destabilizirajućeg djelovanja Milorada Dodika: „Sankcije su jedan od instrumenata koje međunarodna zajednica može koristiti da pokaže da se blokada države neće tolerisati. Ako postoje političke nesuglasice, onda se one rješavaju kroz dijalog u institucijama BiH umjesto bizarnog i kontradiktornog monologa“.

 

„Kako je dogovoreno sa EU i međunarodnom zajednicom, ponuda ostaje na stolu da se na konstruktivan način radi sa Parlamentom i dođe do rješenja zasnovanih na Ustavu i na Dejtonskom mirovnom sporazumu. Vladavina prava se mora poštovati; to je jednostavno tako“, naglasio je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik ponovo naglašava svoju opredijeljenost za konstruktivnu suradnju sa svima u BiH, ali jasno ističe da su na stolu i druge opcije. Pozdravio je i snažan signal u borbi protiv korupcije, što mora postati novo pravilo u BiH: „Samo sa snažnim angažmanom u borbi protiv korupcije, BiH može ispuniti svoje težnje za članstvom u EU.“

Međunarodna zajednica je opredijeljena za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Svaki pokušaj podrivanja institucija BiH je neprihvatljiv.

„Pozivam sve političare da djeluju razumno u interesu građana BiH i da počnu raditi na hitnim pitanjima sa kojima se suočavaju građani kojima su izabrani da služe”, zaključio je visoki predstavnik.

federalna.ba

sankcije Milorad Dodik Christian Schmidt
Christian Schmidt Bundestag
0 24.01.2022 19:51
Matthew Field Milorad Dodik
0 24.01.2022 19:45
IFIMES Milorad Dodik Dragan Čović Zijad Bećirović
0 23.01.2022 19:26
Samantha Power USAID Milorad Dodik Željko Komšić Šefik Džaferović
0 21.01.2022 19:43
Tužilaštvo BiH afera Ikona Milorad Dodik Ukrajina
0 21.01.2022 18:00