videoprilog Enese Hrustanović (Federacija danas)

Schmidt pozvao vlasti USK-a da usklade zakone o državnoj imovini

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt pozvao je nadležne institucije u Unsko-sanskom kantonu da pokrenu proces revizije postojećih zakona i propisa koji se odnose na različite kategorije državne i javne imovine u USK. Neki zakoni i propisi usvojeni su prije donošenja relevantnih odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa državnom imovinom, pa je neophodno preispitivanje i po potrebi izmjene i dopune. Vlada Unskosanskog kantona već je pokrenula reviziju svih važećih zakona.

Ministarstva u USK-a su dužna u roku pet dana napraviti reviziju zakona, a eventualne izmjene pripremiti u naredna dva mjeseca da bi se blagovremeno odgovrilo na zahtjev visokog predstavnika, jer se odluke i principi koje je utvrdio Ustavni sud BiH primjenjuju na cjelokupnu teritoriju Bosne i Hercegovine, kazao je Mustafa Ružnić, premijer USK-a.

„Nemamo konkretnog spornog zakona, ali ćemo biti ogledni primjeri u Federaciji. Razlog je naša dosadašanja dobra saradnja. Zahvaljujem se timu koji radi u timu za EU integracije i zakonima kojima smo radili koji su ugledni u Federaciji“, dodaje Ružnić.

Sličan će dopis biti proslijeđen i ostalim kantonima, a lideri Unsko-sanskog kažu da su počašćeni činjenicom da će u ovom procesu biti prvi. Manje izmjene bit će rješavane kroz hitnu proceduru.

„Država je na prvom mjestu. Moramo biti primjer da poštujemo ta pravila i zakon, a ne da budemo neko ko će ih kršiti. Vlada može, ako je u hitnoj proceduri, poslati to Skupštini koja će usvojiti ako je veća izmjena - u formi nacrta, pa javna rasprava mjesec dana i onda u formi prijedloga. Mislim da su to male ispravke i da ćemo biti kanton broj jedan koji će bit urnek za sve ostale“, navodi Razim Halkić, predsjedavajući Skupštine USK-a (SDP).

Schmidt u pismu upućenom premijeru Ružniću, podsjeća da je Ustavni sud BiH izvršio ocjenu ustavnosti nekoliko zakona entiteta RS kojima se uređuje pitanje državne imovine i javnih dobara, te je u više slučajeva ustanovio da ispitivani zakoni, odnosno pojedine odredbe sadržane u tim zakonima, nisu u saglasnosti s Ustavom Bosne i Hercegovine, zbog čega je pokrenuto preispitivanje zakona i u kantonima odnosno Federaciji Bosne i Hercegovine.

federalna.ba

USK Christian Schmidt Državna imovina
Ustavni sud BiH amandmani Christian Schmidt Željko Komšić Šefik Džaferović
0 02.12.2022 16:09
konstituirajuća sjednica USK izbor delegata
0 02.12.2022 10:52
Žejlko Komšić Denis Bećirović Christian Schmidt
0 30.11.2022 17:09