Schmidt: Olimpijski mir mogao bi nas potaknuti da doživimo zajedničku budućnost u Evropi
(Izvor: Fena/Harun Muminović)

Schmidt: Olimpijski mir mogao bi nas potaknuti da doživimo zajedničku budućnost u Evropi

Visoki predstavnik Christian Schmidt uputio je srdačne čestitke svim građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine povodom obilježavanja 40. obljetnice otvaranja Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

Olimpijada je bila potvrda snage miroljubivog natjecanja u periodu ispunjenom nadom i optimizmom. Olimpijski duh našao je dom u Sarajevu, zapalivši plamen zajedništva i prijateljstva - saopćeno je iz OHR-a.

Međutim, navodi Schmidt, samo devet godina kasnije, grad je zahvaćen očajem, terorom i tugom, da bi se potom digao iz pepela s obnovljenom nadom i odlučnošću za mir. Danas je Sarajevo glavni grad Bosne i Hercegovine, države na putu evropskih integracija i prosperiteta. Gradonačelnica Benjamina Karić i nepokolebljivi građani slobodnog Sarajeva zaslužuju pohvale za svoju beskompromisnu predanost izgradnji svjetlije budućnosti za sve.

- Dok razmišljamo o krešendu i dinamičnom duhu Bolera, osjećamo potrebu za ponovnom manifestacijom mira i zajedništva ne samo u Sarajevu nego i u Banja Luci, Mostaru i cijeloj Bosni i Hercegovini. Ujedinimo se, u pravom duhu olimpijskog mota, da razmotrimo mogućnost vraćanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevo i region, uključujući i susjedne zemlje. Olimpijske igre mogle bi poslužiti kao svjetionik nade, nadahnjujući nas da prihvatimo zajedničku budućnost u Evropi - navodi visoki predstavnik.

Olimpijski mir mogao bi nas, dodaje on, potaknuti da doživimo zajedničku budućnost u Evropi. Uvjeren sam da bi ljudi sada na novu olimpijadu u BiH gledali kao na izvrstan signal da je od 1995. ovaj dio svijeta ponovno stekao bogatstvo, mir i budućnost koja obećava.

- Moje je čvrsto uvjerenje da ova zemlja svojim primjerom može pokazati kako jedinstvo i saradnja mogu donijeti pozitivne promjene. Stoga pozivam sve donosioce odluka, sve nas, da udružimo snage i podržimo proslavu Olimpijskih igara mira u Sarajevu.

Zajedno stvorimo put ka svjetlijoj budućnosti u kojoj mir, blagostanje i solidarnost nadmoćno vladaju - poručio je Schmidt, saopćeno je iz OHR-a.

federalna.ba/Fena

OHR Christian Schmidt ZOI'84
Srđan Amidžić CIK BiH Christian Schmidt
0 04.04.2024 20:54
Aleksandar Vučić Christian Schmidt
0 04.04.2024 18:49
Christian Schmidt Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Izborni zakon
0 04.04.2024 18:20
Christian Schmidt Aleksandar Vučić
0 04.04.2024 17:50
Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt Aleksandar Vučić
0 01.04.2024 11:31
NSRS Trojka SNSD Christian Schmidt
0 29.03.2024 19:44