Schmidt i Stoltenberg: Podrška evroatlantskim aspiracijama BiH
(Izvor: Screenshot)

Schmidt i Stoltenberg: Podrška evroatlantskim aspiracijama BiH

Visoki predstavnik Christian Schmidt sastao se danas u Sarajevu s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom kako bi razgovarao o sigurnosnim izazovima u Bosni i Hercegovini i u području Zapadnog Balkana. Visoki predstavnik je zahvalio generalnom sekretaru na kontinuiranoj posvećenosti NATO-a ovom regionu.

Visoki predstavnik je istakao strateški značaj evroatlantskih integracija za BiH, ističući njihov pozitivan uticaj na sigurnost, ekonomski razvoj i ukupnu stabilnost. „Samo funkcionalna država može završiti proces integracija“, rekao je visoki predstavnik, dodajući da je u tom pogledu NATO nezamjenjiv partner BiH.

„EUFOR i OHR su stoga još uvijek potrebni. Misija EUFOR-Althea mora zadržati svoj puni mandat i kapacitet da u kratkom roku rasporedi trupe. Procesi evropskih integracija i implementacije Daytona međusobno se ne isključuju i nisu kontradiktorni. Naprotiv, oni su komplementarni i uzajamno se podržavaju, ako se njima upravlja na koordiniran način.“

Visoki predstavnik je nadalje naglasio važnost rješavanja izazova kao što su politička nestabilnost, spori reformski procesi i korupcija, dodajući da BiH treba biti sposobnija da se nosi s izazovima kako bi podržala jačanje sigurnog okruženja za sve svoje građane. Za postizanje uspjeha potreban je jedinstven angažman međunarodne zajednice i zajednički napor svih domaćih aktera.

„Današnji razgovori pokazuju postojanje zajedničkog opredjeljenja za jačanje sigurnosne strukture u Bosni i Hercegovini, kao i cjelokupne stabilnosti zemlje kako bi mogla biti spremna za buduće članstvo u EU. Prepoznajemo važnost kontinuiranog dijaloga i saradnje u cilju rješavanja složenih izazova s kojim se ovaj region suočava“, zaključio je visoki predstavnik Schmidt, saopćeno je iz OHR-a.

federalna.ba

OHR NATO BiH
Ujedinjene nacije prijem BiH Sarajevo
0 22.05.2024 12:42
Aleksandar Vučić Srbija BiH priznata Srebrenica
0 22.05.2024 09:38
Digitalna Evropa BiH pristupila
0 16.05.2024 09:28