Prilog: Mirjana Landeka

Schmidt i ambasadori traže da Mostar ukloni sa ulica imena osoba vezanih za fašistički režim

Kako je ranije objavljeno, nekoliko veleposlanika u našoj zemlji te visoki predstavnik, uputili su pismo u kojemu, između ostalog, traže izmjene spornih naziva ulica koje nose imena po osobama vezanim za fašistički režim. O tome pismu ali i stvarnoj potrebi mijenjanja naziva ulica u Mostaru danas je bilo govora na sjednici Gradskoga vijeća Mostara. Vijećnici su odabrali povjerenstvo koje bi u roku od trideset dana trebalo dostaviti prijedloge izmjena ulica.

Stara je priča mijenjanja naziva pet spornih ulica u Mostaru. Imena ulica promijenjena su odmah poslije rata. Iako je u dva navrata bivši gradonačelnik, pokojni Ljubo Bešlić, tražio od Vijeća da ih izmjeni, protiv toga su bili tadašnji vijećnici SDA, SDP-a i Stranke za BiH. Danas je ponovno formirano povjerenstvo koje će raditi na izmjenama. Predsjednik Vijeća Salem Marić kazao je:

„Nadam se da će Komisija zajedno s vijećnicima naći prijedloge za izmjenu naziva ulica na zadovoljstvo svih i da na narednoj sjednici usvojimo“.

Gradonačelnik Mario Kordić nakon rasprave apelirao je na razum jer izgleda, navodi on, počinje izborna kampanja. Kazao je kako se o izmjenama naziva ulica priča zadnjih mjeseci i da je cilj doći do dobrog rješenja. Podsjetio je i na Europsku Rezoluciju o osudi totalitarnih sustava. Mario Kordić:

„Imat ćemo mi puno posla na tim temama u Mostaru, ali ovim činom pokazujemo da imamo volju i želju da neke stvari iz prošlosti rješavamo na dobrobit budućnosti i da ćemo otvoriti i neke druge sporne teme“.

Oporbeni SDP tražio je da se na dnevni red uvrsti točka kojom bi se izmijenila imena spornih naziva ulica, i odmah su predložili nova. To je odbačeno, uz riječi nekih od vijećnika kako je njihov prijedlog politikantski. Vijećnik SDP-a Arman Zalihić kazao je kako bi uvrštavanje njihove točke na dnevni red o izmjeni ulica značilo kako HDZ to istinski želi. Ponovio je kako je Klub SDP-a svjestan da treba napraviti sveobuhvatna rješenja i promijeniti nazive većeg broja ulica.

Vijećnica Naše stranke Irma Baralija reagirala je kazavši kako je porazno da rasprava dolazi nakon pisma veleposlanika, te da podržavaju rad Povjerenstva. Ipak smatra da u njemu trebaju biti vijećnici iz svih klubova, jer će svi moći uputiti prijedloge za izmjenu naziva ulica.

Gradsko je vijeće dobilo i informaciju o radu na spomeniku civilnim žrtvama rata Mostara, a jedna od žučnih tema bila je rebalans proračuna.

Mostar ulice Federalni radio
sport Federalni radio
0 11.08.2022 17:12
sport Federalni radio
0 10.08.2022 23:37
Vijesti u 22 Federalni radio
0 10.08.2022 23:27
Vijesti u 17 Federalni radio
0 10.08.2022 17:47
SFF Jovan Marjanović Federalni radio
0 10.08.2022 17:36