videoprilog Kristine Pranjić (Dnevnik 2)

Schmidt govorio pred Vijećem, riječ dobio Džaferović, ne i Tegeltija

Uprkos protivljenju Rusije i Kine, ponovnom osporavanju njegovog legitimiteta, Christian Schmidt svoj drugi izvješaj o stanju u BiH prezentovao je lično. Riječ je dobio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Na sjednici ni izvještaja Vlade RS-a, ni glasnika - Zorana Tegeltije.

Izvještaj novi, a problemi stari i dobro poznati - povlačenje nadležnosti, blokada institucija, neformiranje Vlade FBiH, izostanak dogovora o izmjenama Izbornog zakona, korištenje Bonskih ovlasti. Međunarodna zajednica neće mirno gledati kako 26 godina rada pada u vodu. Ipak, prijetnje Milorada Dodika treba shvatiti ozbiljno. Posebno, sada kada smo postali svjesni da je rat na tlu Evrope u 21. stoljeću moguć.

Schmidt u Vijeću sigurnosti: BiH i međunarodna zajednica su na raskrsnici

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt obratio se u srijedu na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku što je njegovo prvo obraćanje tom tijelu u novoj funkciji. Kako je kazao Schmidt, obraćanje visokog predstavnika je važna pra...

“Vladajuća stranka u RS-u, koja stalno zagovara mirno razilaženje, identificirala je nezavisnu Republiku Srpsku unutar dejtonske Bosne i Hercegovine. Ja sam obavio razgovor s jednim šefom države u regiji gdje je i BiH - i on mi je rekao kako ne smijemo zaboraviti da nema mirnog razilaženja u ovom slučaju. Fraza izvorni Dejton, koju često koriste vlasti iz RS-a, zapravo otkriva nepoštivanje Ustava”, kazao je Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH.

Podrška Schmidtu i OHR od 13 preostalih članica. Poruka jasna - međunarodna zajednica mora djelovati, jače i odvažnije, jer mir u našoj zemlji teško je zarađen.

Članice Vijeća sigurnosti UN-a zabrinute situacijom u Bosni i Hercegovini

Predstavnici zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a obratili su se danas nakon govora visokog predstavnika Christiana Schmidta o situaciji u Bosni i Hercegovini, koji su mnogi predstavnici ocijenili kao zabrinjavajući. Predstavnik Brazila Ronaldo Costa Filho izjavio je da njegova zemlja podržava BiH...

A kada je riječ o izborima u oktobru, nedvosmisleno je poručeno - ne smiju biti upitni. I bez izmjena izbornoga zakona demokratija mora biti omogućena građanima.

A na drugoj strani dvije zemlje. Kina i Rusija. Osim što Schmidt nije legitiman, smatraju da nema potrebe ni za prisustvom međunarodne zajednice u našoj zemlji.

U ime naše zemlje, Vijeću se obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Džaferović: BiH u dubokoj krizi zbog blokada rada državnih institucija

Naša zemlja je posljednjih 10 godina u dubokoj političkoj krizi zbog blokada rada državnih institucija, prijetnji otcijepljenjem i općenito potezima koji su protuustavni iz Republike Srpske, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović danas u o...

Da bi se stanje u BiH stabiliziralo, poručuje, potrebno je poništiti sve neustavne zakone, kao i zaključke Narodne skupštine RS-a, ali i odblokirati državne institucije.

“U proteklom periodu, nakon pritiska međunarodne zajednice, predstavnici iz RS-a počeli su dolaziti na sjednice, ali još odbijaju raditi u punom kapacitetu i donositi odluke, što znači da blokada nije prestala već je taktički, zbog najavljenih ili izrečenih sankcija međunarodne zajednice, samo ublažena. Potrebno je da blokada prestane i da Bosna i Hercegovina u potpunosti izađe iz krize, kako bi se osigurala stabilnost i napredak”, kazao je Džaferović

Iako je Vlada RS-a Vijeću sigurnosti dostavila i svoj izvještaj, a kao glasnika u New York poslala Zorana Tegeltija, ni izvještaj ni Tegeltijin glas na sjednici se nisu čuli.

federalna.ba

Vijeće sigurnosti UN Christian Schmidt Šefik Džaferović Zoran Tegeltija