Scanlan i Vlada Brčkog: Kako uvesti u praksu politiku nulte tolerancije prema korupciji
(Izvor: Ilustracija Canva)

Scanlan i Vlada Brčkog: Kako uvesti u praksu politiku nulte tolerancije prema korupciji

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt Michael Scanlan u petak se, zajedno sa zamjenicom šefa misije Ambasade SAD-a Deborah Mennuti, sastao s rukovodstvom Vlade i Skupštine Distrikta te razgovarao o koracima kako što brže uvesti u praksu politiku nulte tolerancije prema korupciji.

Ovo podrazumijeva intenzivniji policijski rad i procesuiranje djela korupcije s jasnom porukom da se zakon jednako odnosi na sve. To također podrazumijeva i poduzimanje zakonodavnih mjera i provođenje strukturalnih promjena kako bi se osiguralo da javna administracija u Distriktu i javna preduzeća pružaju brze, transparentne i kvalitetne usluge građanima, te da se njihov rad ne podriva imenovanjima zasnovanim na vezama i nepotizmu, priopćeno je iz OHR-a.

Scanlan je u četvrtak nazočio i inauguralnoj sjednici Vijeća nacionalnih manjina Brčko Distrikta.

On je pohvalio formiranje ovoga tijela, budući da će ono igrati ključnu ulogu u unapređenju političkog, ekonomskog i društvenog statusa nacionalnih manjina u Distriktu te time osigurati da Brčko bude istinski inkluzivna zajednica za sve njegove stanovnike na osnovu europske prakse dobre uprave, navodi se u priopćenju.

federalna.ba/Fena

Vlada Brčko distrikta BiH korupcija
BiH korupcija Agencija za borbu protiv korupcije Transparency International
0 23.06.2022 18:26
Transparency International bh. pravosuđe korupcija
0 21.06.2022 09:12
Božidar Jović korupcija
0 24.05.2022 17:41
korupcija Vlada Tuzlanskog kanton Ambasada SAD
0 18.05.2022 19:32
Tuzlanski kanton korupcija mito i korupcija antikorupcija
0 13.05.2022 19:16