videoprilog Nađe Ridžić (Federacija danas)

SBK: Štrajka doktora medicine i stomatologije neće biti

Štrajka doktora medicine i stomatologije u Srednjobosanskom kantonu, najavljenog za 27. juli, neće biti. Rezultat je to postignutog dogovora o uvjetima za potpisivanje kolektivnog ugovora, sa predstavnicima kantonalne Vlade, koji bi važio do kraja juna naredne godine. Povećanje cijene rada te odustajanje od štrajka dobitak je i za pacijente.

Kako je kazao Ivan Blažević, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije SBK-a, dogovorili su povećanje koeficijenta za 0,1 i povećanje satnice 2,6: „Znači, bili smo realni“.

Ovako prvi čovjek Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije objašnjava dogovor postignut sa predstavnicima kantonalne Vlade, Zavoda zdravstvenog osiguranja te direktorima zdravstvenih ustanova. Svjesni su oni, kaže, da je to maksimum koji je Vlada u ovom trenutku mogla ponuditi, no očekuju da će ispoštovati preuzetu obavezu da se nastavi raditi na poboljšanju uvjeta rada, posebno zbog činjenice da se godinama suočavaju sa nedostatkom određenih specijalista, zbog čega trpe i pacijenti i oni.

„Često se referira na KS i ZDK. Moramo uzeti činjenicu da je proračun ZDK-a duplo veći, a KS-a četiri puta veći od našeg - mislim da je ovo maksimum“, ističe ministar zdravstva i socijalne politike SBK-a Anto Matić (HDZ BiH).

Blažević upozorava kako pedijatara nedostaje po domovima zdravlja i bolnicama, a da u kantonu nema nijednog endokrinologa.

Što se tiče specijalizacija, ministar kaže da potrebe za specijalističkim kadrom dostavljaju zdravstvene ustanove te da njihovi zahtjevi budu podržani no Vlada nastavlja ulaganja u opremu: „Ove godine će uložiti oko 5 miliona maraka u nabavku nove opreme - mi čekamo ustanove da dostave svoje zahtjeve, ono što je njima najpotrebnije, da bi se to moglo odobriti“.

Zadovoljstvo postignutim dogovorom koji, prije svega, znači odustanak od najavljenog štrajka nisu krile obje strane. No, i jedni i drugi svjesni su da je ovo bilo jedino moguće. I to u izbornoj godini.

federalna.ba

doktori ljekari liječnici SBK štrajk
zdravstveni radnici Tuzlanski kanton štrajk
0 18.09.2022 15:37
štrajk kontrolori leta Francuska
0 16.09.2022 14:31
Vlada TK Sindikat zdravstva TK štrajk
0 14.09.2022 19:03
zdravstvo Tuzlanski kanton štrajk satnica
0 13.09.2022 17:48
Agencija za privatizaciju FBiH štrajk Vlada FBiH
0 08.09.2022 17:06