videoprilog Nađe Ridžić (Federacija danas)

SBK dobija odjel onkologije i vlastite specijaliste

Travnička Bolnica za plućne bolesti i tuberkulozu na korak je od početka rada onkološkog odjela i dnevne bolnice koja će hiljadama pacijenata sa područja Srednjobosanskog kantona, oboljelih od malignih bolesti, olakšati liječenje i pomoći u borbi za život. Uz projekt izgradnje odjela, Bolnica je istovremeno uputila troje ljekara na specijalizaciju a prva među njima doktorica Samra Leko Hadžalić okončala je zahtjevnu i prijeko potrebnu specijalizaciju iz onkologije. Početak rada odjela ovisi sada od rješenja Federalnog ministarstva zdravstva.

"Mislim da je ovo možda od rata do danas najveći projekat i najznačajniji u zdravstvu", istakao je prim. dr. Emir Abdulović, direktor JU Bolnica za plućne bolesti i tuberkulozu.

Ovako završetak projekta izgradnje onkološkog odjela u okviru Bolnice za plućne bolesti i tuberkulozu započetog prije pandemije Kovida ocjenjuje prvi čovjek Bolnice. Posljednjih petnaestak godina usluge onkološkim pacijentima pružali su ambulantno onkolozi iz Tuzle i Sarajeva. Ozvaničenjem rada odjela, koji će imati nešto više od trideset postelja, brojni će pacijenti oboljeli od karcinoma, uz liječenje i podršku, biti pošteđeni dugotrajnog čekanja i putovanja u druge centre.

"Od 2014. do danas mi imamo 8.796 osoba oboljelih od karcinoma, međutim u periodu zadnje tri godine oko 1.300. Dakle to su novoupisani pacijenti koji su u ove tri godine oboljeli od karcinoma", navodi Amra Kalčo, načelnica Službe za socijalnu medicinu u Zavodu za javno zdravstvo SBK-a.

"U početku će to bit nekih 12 do 15 ležećih mjesta, ali ono što smo uradili je da smo napravili potpuno novi prijemni odjel sa dnevnom bolnicom. Dnevna bolnica je trend za ovakve pacijente u svijetu, tako da će najveći dio proći kroz nju", dodaje Abdulović.

Uz odjel izgrađen sredstvima Bolnice te kantonalne Vlade i Zavoda zdravstvenog osiguranja, posebno je značajno ulaganje u vlastiti kadar iz ove oblasti. Prva onkologinja u Srednjobosanskom kantonu naglašava koliko je, uz stručno znanje, važno prije svega imati osjećaj i razumjeti ljude koji traže podršku u borbi za život. A sve ih je više u svijetu, kao i kod nas.

"Onkologija je nešto što je nažalost trend u svijetu, maligna oboljenja su toliko česta da to zaista dobiva epidemijski karakter", naglašava Abdulović.

"Vjerujem da mi kao ustanova zaista možemo napraviti jednu veliku priču što se tiče onkologije, što se tiče pacijenata, možemo dati veliki doprinos i našim pacijentima i gradu i našem kantonu", navela je dr. Samra Leko Hadžalić, prva onkologinja u SBK-u.

I dok čekaju početak rada i povratak još dvoje specijalizanata, svjesni su da će troškovi enormno rasti, ali vjeruju da će imati podršku kantonalne Vlade.

federalna.ba

SBK onkologija