SB odgovoriće do kraja aprila na zahtjev Palestine za članstvo u UN
(Izvor: UN Photo/Kim Haughton)

SB odgovoriće do kraja aprila na zahtjev Palestine za članstvo u UN

Savjet bezbjednosti UN je odlučio da će do kraja aprila odgovoriti na zahtjev Palestine za punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama što je Palestinska uprava opisala kao "istorijsko", a Izrael žestoko osudio. "Savjet je odlučio da se to razmotri tokom aprila" - izjavila je u ponedjeljak Vanessa Fraser, ambasadorka Malte koja ovog mjeseca predsjedava Savjetom bezbjednosti.

U septembru 2011. je predsjednik palestinskih vlasti Mahmoud Abbas pokrenuo tu proceduru tražeći "pristupanje Države Palestine UN", ali ta procedura od tada nije okončana. Palestina je u novembru 2012. dobila status "države-posmatrača koja nije članica" UN.

Palestina je svoj zahtjev za članstvo u UN aktuelizovao pismom Savjetu bezbjednosti UN prošle sedmice ukazujući na izraelsku ofanzivu u Gazi, te je to tijelo u ponedjeljak pokrenulo proces ratmatranja. "Ovo je istorijski trenutak", prokomentarisao je palestinski ambasador pri UN Riyad Mansour.

Izgledi na uspjeh su više nego mali.

Prvo bi bila potrebna pozitivna preporuka Savjeta bezbjednosti s najmanje devet glasova "za", bez veta neke stalne članice, a zatim dvotrećinska većina glasova u Generalnoj skupštini UN. Posmatrači predviđaju veto Sjedinjenih Država koje su se već tome usprotivile 2011. godine.

"Naš stav je poznat i nije se promijenio" - ponovila je u ponedjeljak američka ambasadorka Linda Thomas Greenfield poslije prvog sastanka iza zatvorenih vrata "Komiteta za prijem novih članova", ad hoc formiranog u Savjetu.

Sjedinjene Američke Države smatraju da UN nisu mjesto za priznanje palestinske države, već da bi to trebalo da bude rezultat dogovora Izraela i Palestinaca.  SAD takođe ističu svoj zakon koji planira da smanji finansiranje UN ako Savjet bezbjednosti prihvati palestinsku državu bez takvog bilateralnog sporazuma.

Uprkos svemu, članovi Savjeta su odlučili da je rad "Komiteta za prijem novih članova" koristan i da će se ta grupa ambasadora ponovo sastati u četvrtak - prenijela je ambasadorka Malte. Ambasador Izraela pri UN Gilad Erdan je sa govornice Generalne skupštine oštro osudio palestinski zahtjev i to što "Savjet bezbjednosti raspravlja o priznavanju 'palestinske' države" - rekao je on.

Ambasador je ocijenio da je već samo razmatranje tog zahtjeva "već pobjeda" za one koji su počinili i podržali napad Hamasa na Izrael 7. oktobra čime je počeo rat u Gazi. Rekao je da ti koji su podržali napad Hamasa  smatraju - kao i Amerikanci - da bi palestinska država trebalo da bude rezultat pregovora o "trajnom rješenju " koji su godinama u zastoju.

Izraelska vlada se protivi rješenju sa dvije države koje zastupa velika većina međunarodne zajednice, uključujući Sjedinjene Države.

"Sve što tražimo je da zauzmemo naše legitimno mjesto u zajednici država", tvrdi palestinski ambasador pri UN Mansour koji se nada glasanju Savjeta bezbjednosti 18. aprila.

Upitan o postojanju nacrta rezolucije o tome, alžirski ambasador Amar Benjama je odgovorio: "Ne još, ali biće uskoro".

Ako bude američkog veta, to ne bi bilo prvi put da bi neki zahtjev za prijem u UN bio blokiran u Savjetu bezbjednosti.

Tokom Hladnog rata, Sjedinjene Države i Sovjetski Savez su više puta blokirali prijem zemalja saveznica suprotnog bloka. Posljednji veto je bio 1976. godine, kada su Amerikanci blokirali prijem Vijetnama u UN.

federalna.ba/Beta

Savjet bezbjednosti UN-a Palestina